Image
Bild: Wihlborgs

Ny AI-studie ger unik beskrivning av hur anställda upplever hemarbete

Bolag För att skapa förståelse för hur arbetsplatser och arbetsliv kommer att se ut framöver har Wihlborgs tillsammans med Navet och Quilt AI gjort studien "Kontorsmarknad i förändring". Resultatet visar en tudelad bild. Många visar en positiv bild av sitt hemarbete, men samtidigt ökar sökningarna på nätet kopplat till psykosocial ohälsa, social samvaro och effektivitet.
Publicerad den 24 Mars 2021

Studien baseras på stora mängder data från artiklar, Google-sökningar och inlägg i sociala medier som sedan som analyserats med hjälp av AI.

Rapporten visar att 80 procent framställer sig som positiva eller neutrala till att arbeta hemifrån och att preferensen för att arbeta hemifrån har ökat med 170 procent. Men studien av de verkliga beteendena visar också att många upplever utmaningar med hemarbete.

– Den här studien är intressant eftersom vi med hjälp av AI kunnat dra slutsatser som ligger bortom vår egen uppfattning om hur vi själva tror att vi agerar. Studien ger oss insikter som ger underlag för vad vi som arbetsgivare behöver göra och kan även stödja dialogen med våra kunder som i många fall delar samma dilemma. Jag ser dels en risk att vi bygger upp en arbetsmiljöskuld till våra medarbetare, dels att vi som bolag behöver agera för att fortsätta byggandet av en stark kultur och för att behålla vår effektivitet och innovationskraft säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

– Vi vet nu att det går att få arbetsdagen att fungera på distans, men det har också blivit tydligt att behovet av samhörighet och utveckling inte bara kan tillgodoses av digitala möten. Varje verksamhet behöver reflektera över hur arbetsplats och arbetssätt ska utformas för att organisationen ska kunna leverera värde och må bra framöver. Det finns inte ett generellt svar på den frågan, men vi ser fram emot spännande diskussioner med våra kunder i dessa frågor, säger Ulrika Hallengren.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Första tegelstenen i nya stationsbyggnaden

Bygg/Arkitektur Sveriges äldsta tågstation ligger i Göteborg och stod klar 1858. Intill byggs nu en systerbyggnad med projektnamnet Göteborg Grand Central. På onsdagen murades de första tegelstenarna av bland andra finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Peabs vd Jesper Göransson.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige