Tanken är att i så fall dela ut det till aktieägarna genom en så kallad Lex Asea.
NCC har under de senaste åren byggt upp en framgångsrik bostadsutvecklingsverksamhet, NCC Housing, som 2014 omsatte cirka tio miljarder kronor i åtta länder. Antalet bostäder i pågående produktion har ökat från cirka 4 500 till cirka 8 500 och sysselsatt kapital uppgår till drygt 11 miljarder kronor.
Bostadsutveckling är en kapitalintensiv verksamhet mot främst privatkundsmarknaden och en uppdelning av NCC skulle skapa större förutsättningar för att ta tillvara de tillväxtmöjligheter som NCC ser såväl på bostadsutvecklingsmarknaden som på byggmarknaden, menar ledningen.
NCC koncernen blir efter en eventuell uppdelning verksamhetsmässigt ett mer fokuserat bolag med större möjligheter till specialisering inom viktiga områden.
– Vi undersöker nu om ett självständigt noterat bostadsutvecklingsbolag kan vara till fördel för både aktieägare och bolaget, säger Tomas Billing ordförande i NCC.
Styrelsens ambition är att slutföra analysen under hösten och återkomma till aktieägarna med mer information i delårsrapporten den 6 november.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.