Image

NCC på väg att delas upp – bostadsdelen kan noteras

Bolag NCC:s styrelse har gett ledningen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att skapa ett självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing.
Publicerad den 21 September 2015
Tomas Billing. Bild: NCC
Tomas Billing.

Tanken är att i så fall dela ut det till aktieägarna genom en så kallad Lex Asea.
NCC har under de senaste åren byggt upp en framgångsrik bostadsutvecklingsverksamhet, NCC Housing, som 2014 omsatte cirka tio miljarder kronor i åtta länder. Antalet bostäder i pågående produktion har ökat från cirka 4 500 till cirka 8 500 och sysselsatt kapital uppgår till drygt 11 miljarder kronor.

Bostadsutveckling är en kapitalintensiv verksamhet mot främst privatkundsmarknaden och en uppdelning av NCC skulle skapa större förutsättningar för att ta tillvara de tillväxtmöjligheter som NCC ser såväl på bostadsutvecklingsmarknaden som på byggmarknaden, menar ledningen.

NCC koncernen blir efter en eventuell uppdelning verksamhetsmässigt ett mer fokuserat bolag med större möjligheter till specialisering inom viktiga områden.

– Vi undersöker nu om ett självständigt noterat bostadsutvecklingsbolag kan vara till fördel för både aktieägare och bolaget, säger Tomas Billing ordförande i NCC.

Styrelsens ambition är att slutföra analysen under hösten och återkomma till aktieägarna med mer information i delårsrapporten den 6 november.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige