Image

NCC Housing: 40 procent av resultatet delas ut

Bolag Inför avknoppningen av NCC Housing har det nya bolaget tillförts kapital så att eget kapital i NCC Housing vid årsskiftet uppgick till 4,7 miljarder kronor. NCC Housing har även antagit egna finansiella mål för verksamheten.
Publicerad den 28 Januari 2016
Joachim Hallengren, vd för NCC Housing. Bild: NCC
Joachim Hallengren, vd för NCC Housing.

Målen: Avkastningen på sysselsatt kapital ska uppgå till minst 10-15 procent, soliditeten ska uppgå till minst 30 procent och bolaget ska dela ut minst 40 procent av resultatet efter skatt.

Styrelsen i NCC AB föreslår att NCC Housing ska delas ut till aktieägarna och noteras på Nasdaq Stockholm under 2016. Aktieägarna i NCC kommer att besluta om förslaget vid årsstämman den 12 april 2016. Styrelsen i NCC AB beslutade också att anta NCC Housings förslag till finansiella mål och utdelningspolicy.

– NCC Housings mål är att skapa värdetillväxt och ge aktieägarna en god totalavkastning. Vår verksamhet binder kapital och genom att ha ett lönsamhetsmål som relaterar rörelsens resultat till sysselsatt kapital drivs verksamheten mot effektiv kapitalanvändning och en sund riskprofil. Vår målsättning är att dela ut minst 40 procent av resultatet efter skatt till aktieägarna, säger Carl Engström styrelseordförande i NCC Housing.

NCC Housing är en av de ledande bostadsutvecklarna i norra Europa. Bolaget fokuserar på växande regioner och storstäder i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Baltikum och S:t Petersburg. NCC Housing har ett diversifierat erbjudande som riktar sig både till privatpersoner och investerare. Under de senaste åren har NCC Housings verksamhet vuxit samtidigt som lönsamheten har förbättrats. 2015 omsatte NCC Housing 13,1 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 1 368 miljoner kronor och en avkastning på sysselsatt kapital på 12,5 procent. Soliditeten uppgick vid årsskiftet till 30,8 procent.

Från den 1 januari 2016 drivs NCC Housing som ett självständigt bolag inom NCC. Efter kapitaltillskottet från NCC uppgår eget kapital i NCC Housing till 4,7 miljarder kronor, vilket motsvarar värdet av bolagets landbank inklusive kapitaliserade kostnader. Resterande sysselsatt kapital om 5,1 miljarder kronor utgörs av projektfinansiering genom räntebärande skulder, varav 3,1 miljarder kronor utgör lån till svenska bostadsrättsföreningar och finska bostadsaktiebolag.

– En stark balansräkning är av central betydelse för att framgångsrikt nyttja möjligheterna till förvärv av mark och genomförande av projekt. Den genomförda kapitaliseringen medför att vi har en stark balansräkning och ett bra utgångsläge för vår fortsatta verksamhet, säger Joachim Hallengren, vd för NCC Housing.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige