Image

NCC bygger energisnål skola i Krokom

BYGG NCC Construction Sverige bygger ut och om Ås skola i Krokom utanför Östersund. Orten växer och det behövs mer plats på skolor och förskolor. Den energisnåla tillbyggnaden beräknas spara upp till 400 000 kronor om året i driftkostnad. Uppdragsgivare är Krokom kommun. Ordern är sammanlagt värd 38,5 miljoner kronor.
Publicerad den 31 Maj 2010

Krokom, två mil norr om Östersund, växer och fler flyttar hit. Skolan i Ås har under många år fått hålla till godo med flera tillfälliga lösningar när antalet barn blivit fler.

- Tillbygganden på Ås skola blir tät med en god ventilation som återvinner värme. Förebilden har varit Vargbroskolan i Storfors i Värmland - Sveriges första passivhusskola som NCC också har byggt, säger affärschef Peter Burman, NCC Construction, region Norrland.

Skolhuset på 2 500 kvadratmeter byggs i två plan med kök, matsal och klassrum för årskurs 6 - 9. Välisolerade och täta väggar, golv, tak samt fönster sparar energi. Solceller på taket producerar el och kan till och med ge ett överskott till andra byggnader. Solfångare värmer vatten.

Även den befintliga för- och grundskolan på Ås byggs om. Bland annat installeras en ny behovsstyrd och värmeåtervinnande ventilation, samt närvaro- och behovsstyrd belysning.

- När vi besökte Vargbroskolan var frågan om vi har råd att inte bygga en liknande skola i Krokom. Svaret är att tillbyggnaden sparar upp till 400 000 kronor om året i driftkostnad. Det motsvarar två tredjedelar av normaldriften för en sådan skola. En vindsnurra och solfångare finns också med i utbildningssyfte, säger Ulrik Ottosson, projektledare, Krokom kommun.

Kommunen har även gett NCC i uppdrag att bygga ut entrén på Sånghusvallens förskola. Det totala ordervärdet på 38,4 miljoner kronor omfattar därmed; tillbyggnad av Ås skola; 30 miljoner kronor, ombyggnad i Ås skola; sju miljoner kronor och tillbyggnad Sånghusvallens förskola; 1,4 miljoner kronor.

Arbetet har startat och på Ås skola beräknas de pågå till juli 2011. Totalt sysselsätts 40 personer varav 20 är NCC-anställda.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige