- Det är lite för dyrt för min smak, men vi har fått ett bra pris. Vi har bott här under Mipim i ganska många år. Men som försiktig svensk är det nästan så man ursäktar sig för att man bor här på Carlton, säger Thomas Lindström, Nordenchef på The Carlyle Group.
- Jag är inte här så länge. Jag kom i går (onsdag) och åker hem i morgon (torsdag). Jag prioriterar att jobba på där hemma, och tycker egentligen att det är för jobbigt att vara här länge. De första åren var jag på Mipim från måndagen till fredagen, men det orkar jag inte längre, skrattar Thomas Lindström, snart 44.
Är Mipim ett forum att träffa de andra på Carlyle runt om i Europa?
- Nej, faktiskt inte. Vi har tre träffar om året, då vi alla träffas och sedan är det ”styrelsemöten” inför exempelvis stora investeringar. Här på Mipim har alla sin egen agenda, Carlyle gör ingenting gemensamt här. Vi är fyra personer från Carlyle i Sverige, men det blev så att två var här i början och har åkt hem, och jag och en kollega kom senare. Så vi bytte av varandra på hotellet.
På hemmaplan har det pratats en hel del om Carlyles senaste affär, då man köpte Nacka Strand, omfattande 250 000 kvadratmeter, av Vasakronan för 2,95 miljarder kronor. Under vår intervju är Thomas Lindström lite stressad eftersom han ska direkt vidare för att träffa fyra företrädare för Nacka kommun, både politiker och tjänstemän.
- Vi har våra vinstintressen och de har sina samhällsintressen, en bra dialog med kommunen är viktig.
Vilken är din vision för Nacka Strand?
- Att förändra och förtäta området, att det ska bli en stadsdel som lever 24 timmar om dygnet. I dag är det bra drag i området om du kommer dit runt lunchtid. Men på kvällarna är det mer dött. Det är ett fantastiskt läge och kan bli ännu mer attraktivt både för kontor och bostäder.
Varför ska ni lyckas med detta när inte Vasakronan har gjort det?
- Området har kommit till en punkt när det är dags att göra ett omtag, ta ett helhetsgrepp. Det hade Vasakronan mycket väl kunnat lyckas med också.
Carlyles portfölj är en brokig samling fastigheter: Nacka Strand, Globen City, Västeråsgalleriorna Gallerian och Punkt (som köptes av Boultbee för ett år sedan), Startboxen i Solna och Freeport i Kungsbacka.
- Vi är sanna opportunister. Vi hittar spännande affärer och varje affär får leva på egna meriter. Vi räds inte ett spretigt bestånd, det måste vara så.
Säljarna i era senaste affärer representerar två skilda världar, ni köpte gallerior av krisande Boultbee och Nacka Strand av Vasakronan?
- Det var tacksamt att köpa av Vasakronan så till vida att det är ett välskött och välstrukturerat bolag, allt är förnämligt dokumenterat.
Och Boultbee?
- Det var inte alls så kaosartat som man som utomstående kanske hade kunnat tänka sig. EFM skötte det bra efter sina förutsättningar, all heder åt dem.
Carlyle har nu ett fastighetsvärde i Norden på tolv miljarder kronor, och ambitionen är att växa ytterligare.
- Det är förhoppningen. Sverige är alltid intressant, vi äger också fastigheter i Finland och en i Danmark. Ingen i Norge än så länge.
Thomas Lindström har tio år på amerikanskägda bolag bakom sig, först fyra år på GE Capital Real Estate och nu sex på Carlyle.
- Jag har kommit in i det där, och blivit bättre på engelska, den var inte perfekt i början. En annan trevlig bieffekt med att ha det här jobbet är att jag plötsligt har fått kompisar över hela Europa i och med att vi har det europeiska huvudkontoret i Paris och kontor i London, München, Milano, Luxemburg och Stockholm. Så ska vi till Italien på semester kan man få tips och kanske stanna på en middag hos kollegorna där.
Och likadant när de kommer till Stockholm. Vad brukar du rekommendera dem att besöka i Stockholm?
- Skärgården, bara att åka ut till Fjäderholmarna, det är Stockholm för mig. Jag tycker mycket om skärgårdskänslan, det är kanske därför jag gillar Nacka Strand.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.