Sedan 1993 har det varit lag på att den som ska bygga ett hus måste teckna en särskild byggfelsförsäkring. I vissa fall måste försäkringen också tecknas vid ombyggnationer.
Lagen har kritiserats hårt, och Stefan Attefall ser flera brister i den.
– Jag kan ta ett exempel. Till och med den som är byggherre för sig själv tvingas teckna försäkring, trots att man inte kan få ut något enligt villkoren i försäkringen, säger Stefan Attefall till SR Ekot.
Enligt försäkringsbranschen uppgår premierna för försäkringen till 300 miljoner kronor varje år.
Stefan Attefall tror inte att förändringen kommer att leda till ett sämre skydd för husbyggare.
- Alla fel täcks av andra försäkringar och man kan teckna en sån här försäkring frivilligt. Men erfarenheten visar att just den här försäkringen inte fyller någon funktion, säger han till SR Ekot.
Fastighetsägarna är positiva till lagändringen.
– Det är ett mycket glädjande besked. Fastighetsägarna har kämpat i över tio år för att den här obligatoriska och meningslösa försäkringen ska försvinna, säger Fastighetsägarna Sveriges miljöchef Yogesh Kumar.
– Byggfelsförsäkringen har inte tillfört någon som helst nytta utan har ökat byggkostnaderna med mellan 0,5-1,0 % av produktionskostnaderna för byggherrar och fastighetsägare.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.