Intäkterna uppgick till 641 miljoner kronor (549).
Värdeförändringar i fastigheter uppgick till 152 miljoner kronor (18) och på derivat till -105 miljoner kronor (28).
Resultatet före skatt landade på 248 miljoner kronor (205).
- Klöverns intäkter för tredje kvartalet ökade med 17 procent, främst drivet av förvärv. Ännu mer glädjande är att överskottsgraden på 69 procent var rekordhög. Sjunkande räntor bidrar även med lägre finansieringskostnader samt sjunkande avkastningskrav, något som inverkar positivt på värderingen av fastighetsbeståndet, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.
- På global nivå ser vi fortsatt en splittrad utveckling. Återhämtningen i världsekonomin fortsätter, men påverkas negativt av geopolitiska konflikter och deflationstendenser i euroområdet. En ljusning är att USA alltmer börjar fungera som en tillväxtmotor för omvärlden. Tyvärr är utsikterna för euroområdet lite sämre, inte minst bland de största ekonomierna. Tyskland har delvis förlorat sitt momentum, den franska ekonomin har stagnerat och har betydande strukturproblem samtidigt som Italien befinner sig i recession. Även Finlands ekonomi går trögt och påverkas nu dessutom av sanktioner mot Ryssland. Deflationsrisken är överhängande i euroområdet där ECB nu sänkt styrräntan till rekordlåga 0,05 procent. I Sverige är dock bilden något ljusare.
- Kontorsmarknaden i Stockholm och Göteborg har hittills under året visat på en fin utveckling med lägre vakansgrader och ökande hyresnivåer. För kontorsmarknaden i Stockholm ligger vakansgraden på drygt 9 procent, vilket är den lägsta nivån sedan 2001. Relativt lite av det som når marknaden är byggt på spekulation, vilket är ett sundhetstecken.
- Eftersom utbudet av historiskt billiga pengar är gott, sjunker avkastningskraven på de flesta tillgångsslag, där fastigheter inte är något undantag. Detta gäller inte minst för välplacerade kontorsfastigheter utanför CBD, där det ofta finns en stor efterfrågan på nyproducerade kontor. En högre grad av institutionella köpare som ofta accepterar lägre avkastningskrav än övriga potentiella köpare, bidrar också till att yielderna trycks ned.
- Under första halvåret gjordes runt 70 fastighetstransaktioner på Stockholmsmarknaden till ett värde av 22 miljarder kronor. Klöverns förvärv av Globen City, till ett pris om 3,8 miljarder kronor, var den största enskilda transaktionen. Som ett komplement till förvärv arbetar Klövern fokuserat på att utveckla projektportföljen. För närvarande byggs det för fullt i Kista där Tele2:s nya huvudkontor skall stå klart till sommaren 2016. Ett annat exempel är gamla Posthuset i Uppsala, med läge i absolut närhet till centralstationen, där vi genomför ett större om- och tillbyggnadsprojekt.
- Klöverns styrelse avser att vid en extra bolagsstämma den 22 oktober inhämta aktieägarnas godkännande för att kunna emittera ytterligare preferensaktier och införa stamaktier av serie B. De två stegen skulle ge Klövern förbättrade förutsättningar att fortsätta utveckla såväl den befintliga projektportföljen som att genomföra ytterligare förvärv.
- Det är fortsatt ett tryck nedåt på räntemarknaden och detta fortsätter att slå igenom positivt på Klöverns finansieringskostnader. Den genomsnittliga finansieringsräntan har nu sjunkit till 3,7 procent jämfört med 4,3 procent för ett år sedan och utvecklingen beräknas fortsätta. På grund av räntesäkringar finns en naturlig tröghet i förändringen av räntekostnaden till följd av marknadsrörelser.
- I en i övrigt ganska utmanande värld kan jag konstatera att Klövern fortsätter att leverera ett fint resultat och jag ser positivt på utvecklingen för årets sista kvartal, säger Rutger Arnhult.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.