Image

IPD: Stabil avkastning på bostadsfastigheter

Bostäder För andra året i rad visar Svenskt Bostadsindex högre totalavkastning än Svenskt Fastighetsindex.
Publicerad den 18 Mars 2014
Christina Gustafsson. Bild: IPD
Christina Gustafsson.

IPD Svenskt Bostadsindex, som släpptes igår, visar en totalavkastning på 7,0 procent för 2013. Detta är 0,5 procentenheter lägre än föregående år och 0,6 procentenheter lägre än den årliga medelavkastningen för de elva år som indexet har producerats.

Det är andra året i rad som IPD Svenskt Bostadsindex har en högre totalavkastning än IPD Svenskt Fastighetsindex för kommersiella fastigheter, som släpptes i februari. Detta visar på att bostäder är en fortsatt attraktiv fastighetstyp.

Direktavkastningen för bostadsfastigheter har ökat med 0,2 procentenheter till 3,2 procent och är nu på den högsta nivån sedan 2006. Värdeförändringen har å andra sidan minskat till 3,7 procent. En anledning till minskningen är bland annat att hyrestillväxten är svagare, 2,3 procent jämfört med 3,1 procent för föregående år.

Storleken på IPD Svenskt Bostadsindex har vuxit med 38 miljarder kronor till 252 miljarder kronor, varav en fjärdedel är privatägt. Hyresintäkterna för 2013 uppgick till 1 083 kronor per kvadratmeter medan driftkostnaderna var 652 kronor per kvadratmeter.

De högsta totalavkastningarna noteras, för tredje året i rad, utanför Storstockholm.

- Vi fortsätter att se en stark avkastning för bostadsfastigheter, precis som vi såg i IPD Svenskt Fastighetsindex, där bostäder presterade bättre än andra fastighetstyper. Det stämmer också nu när vi lägger till fastigheter värde 192 miljarder kronor ägda av kommunägda bostadsföretag. Det är intressant att lägga märke till att direktavkastningen för bostadsfastigheter fortsätter att stiga och når 3,2 procent för 2013, säger Christina Gustafsson, Executive Director, IPD Norden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige