Image
Efterfrågan på hotell lär minska när hushållen tappar köpkraft spår Stockholms handelskammare
Efterfrågan på hotell lär minska när hushållen tappar köpkraft spår Stockholms handelskammare Bild: Krook & Tjäder

Ingen hotellkris – än så länge

Ekonomi/Finansiering Även september blev en bra månad för hotellen med god beläggning och stabila intäkter, men frågan är när den begynnande lågkonjunkturen börjar synas i form av färre hotellnätter.
Publicerad den 5 Oktober 2022

När hushållen drar åt svångremmen och ser över sina utgifter är romantiska veckoslut på hotell och semesterresor något av det första man drar in på, berättar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
– Det finns en eftersläpning i hotellkonjunkturen i form av inplanerade resor som gästerna genomför, men det är nog många som väntar med att boka nya konferenser och utflykter, säger han.

Enligt siffror från Benchmarking Alliance var beläggningsgraden för landets hotell 71,2 procent under september och 73,0 procent för hotellen i Stockholm, vilket ligger i linje med nivåerna innan pandemin. Snittpriset för ett hotellrum i landet är nu 1270 kronor, men i Stockholm måste man betala 1483 kronor för motsvarande rum, vilket är en uppgång både mot föregående år och motsvarande månad 2019.

Hotellen ser väsentligt dystrare på branschens utveckling än vad de gjorde så före sommaren. Nettotalet, alltså differensen mellan andelen hotellföretag som uppger att efterfrågan ökat respektive minskat, ligger nu på 3 procent, vilket ska jämföras med 53 procent så sent som i juni.
– Det är fortfarande något fler hotell som tror på en ökad efterfrågan, än det motsatta. Men trenden är tydligt negativ och lär sannolikt fortsätta så i takt med att svenska hushåll tappar köpkraft, avslutar Stefan Westerberg.

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Exklusivt med globala investeraren: Här kommer de satsa krutet framöver

Bolag Fastighetssverige har fått en exklusiv intervju med två företrädare för Nuveen Real Estate, en av världens största fastighetsförvaltare och investerare. Den europeiska fastighetschefen Randy Giraldo berättar om investerarens strategi på marknaden och det stora fokuset det kommande decenniet, medan den nordiska transaktionschefen Oscar Maltesen kommenterar synen på svenska fastigheter, de mest intressanta segmenten och prisjusteringen de väntar på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige