Image
Ideonområdet planeras att utökas.
Ideonområdet planeras att utökas. Bild: Lunds kommun

Ideonområdet kan utökas med ikonbyggnad

Bygg/Arkitektur Ideonområdet i Lund kan få en ny ikonbyggnad för kontor och forskning samt ett nytt parkeringshus. Byggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att en ny detaljplan ska tas fram.
Publicerad den 6 September 2019

Detaljplaneområdet ligger precis söder om Norra ringen och är delad i två delar. På den västra delen, där det föreslås ett parkeringshus är det idag markparkering. Den östra delen som är närmast Axis nybyggda huvudkontor är sedan flera år en byggarbetsplats.

Planeringsarbetet är i sin inledande fas och inga utredningar har påbörjats, men enligt ramprogrammet för Ideon och Pålsjö företagsområde från 2010 är kvarteren utpekade för förtätning.

Den tilltänkta kontorsbyggnaden planeras bli ungefär lika stor som sin granne och innehålla kontor, forskning och produktutveckling. Det finns även en idé om att koppla ihop kontorsbyggnaderna med en gångbro. Utöver en pampig kontorsbyggnad är tanken att skapa en ambitiös entréplats.

– Vi möjliggör arbetsplatser i en redan etablerad och innovativ miljö med bra kommunikationsmöjligheter, säger Klas Svanberg (M), ordförande i byggnadsnämnden.

I planarbetet prioriteras de oskyddade trafikanterna så att de kan ta sig runt i området på ett enkelt och tryggt sätt. Spårvägshållplatsen på Ideontorget ligger på gångavstånd och det finns även busshållplats längs Scheelevägen i höjd med det föreslagna parkeringshuset.

Parkeringshuset planeras att kunna rymma cirka 800 parkeringsplatser. Anslutningarna för biltrafik till och från planområdet är främst Norra Ringen och Scheelevägen. Kapaciteten kommer att behöva analyseras tidigt i planskedet och eventuellt kan kapacitetshöjande åtgärder vara aktuella.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige