I Hyresgästföreningens nya rapport “Konceptrenoveringens konsekvenser – Ekonomiska och socioekonomiska effekter" granskas den nya typen av renoveringar och hur det påverkar både samhällsekonomin och den enskilda individen.
Privata aktörer utnyttjar marknadsläget genom att köpa upp äldre hyreshus med renoveringsbehov och genomföra ytskiktsrenoveringar, till exempel kakla om i badrummet och byta ut vitvaror, när hyresgäster flyttar, enligt rapporten från Hyresgästföreningen.
Renoveringsformen kallas för konceptrenoveringar och används av flera privata hyresvärdar med verksamhet spridd över landet. Efter en konceptrenovering höjs hyran kraftigt, upp till 50 procent är vanligt, enligt de granskade bolagens egna redovisningar.
– Det har blivit en affärsmodell att höja hyran och höja marknadsvärdet på fastigheten, utan att göra något åt det egentliga upprustningsbehovet. För hyresgäster innebär detta nya ytskikt men gamla stammar, och det finns inte pengar kvar när de riktigt stora renoveringarna behöver göras, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
– Den konsumentlagstiftning som finns skyddar inte vakanta lägenheter, och med den bostadsbrist som råder ifrågasätter man inte hyresnivån när man väl fått ett kontrakt. De grannar som bor kvar får dessutom leva med konstant pågående renoveringar, vilket i sin tur driver iväg ännu fler av de boende när buller, bilningar och byggdamm gör vardagen outhärdlig, säger Paola Lindahl Capdevila, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen region södra Skåne, med ansvar för Malmö.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Lista Stora skulder har lett fram till att kontorsvarukedjan Office Depot stänger deras nära 40 fysiska butiker. Istället kommer man satsa på försäljning online för att åter bli lönsamma. Fastighetssverige har kartlagt vilka fastighetsägare som drabbas.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.