Image
I augusti var det totala beloppet för nya bolån till hushållen 62 miljarder kronor, jämfört med 165 miljarder i mars 2022.
I augusti var det totala beloppet för nya bolån till hushållen 62 miljarder kronor, jämfört med 165 miljarder i mars 2022. Bild: iStock

Hushåll avvaktar med bolån visar ny statistik

Ekonomi/Finansiering Tillväxttakten för nya bolån har dämpats rejält och hushållen föredrar rörlig ränta när de tecknar nya bolåneavtal. I augusti hade 75 procent av de nya avtalen rörlig ränta. – Effekten av högre räntenivåer blir alltmer påtaglig för hushållen, säger Tove Åkerrén, nationalekonom på SCB.
Publicerad den 27 September 2023

Från 2016 till början av 2022 passade många hushåll på att dra nytta av dåvarande låga räntor och band sina bolån. Hushållen valde då främst bindningstider på mellan 1 och 3 år.

– Sedan maj i fjol har en större andel av hushållens nya bolån rörlig ränta, säger Tove Åkerrén, nationalekonom på SCB.

Våren 2022 började räntorna att stiga och andelen hushåll som valde rörlig ränta ökade rejält. I mars i fjol tecknades 34 procent av de nya bolånen med rörlig ränta. I augusti i år var andelen 75 procent. Det nya ränteläget har också lett till att tillväxten för nya bolån stadigt har minskat. I augusti var det totala beloppet för nya bolån till hushållen 62 miljarder kronor, jämfört med 165 miljarder i mars 2022.

– Mängden nya förhandlade bolån har minskat totalt sett, och det här är en tydlig utveckling sedan våren 2022, säger Tove Åkerrén.

I augusti låg den genomsnittliga bolåneräntan för nya avtal på 4,54 procent, jämfört med 2,69 procent samma månad i fjol. Bolån med rörlig ränta låg i genomsnitt på 4,65 procent i augusti, en uppgång med 2,13 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige