Image
Bild: HSB Göteborg

Huset där sopnedkastet får nytt liv med solenergi

Energi/miljö En gång i tiden var HSB först med de då så innovativa sopnedkasten. Nu får de nytt liv i Kortedala där HSB Göteborg testar en ny lösning för att installera solceller. Genom att dra kablar genom de gamla sopnedkasten i byggnaden kan installationen både förenklas och effektiviseras.
Publicerad den 7 Mars 2019

En gång i tiden var HSB först med de då så innovativa sopnedkasten. Nu får de nytt liv i Kortedala där HSB Göteborg testar en ny lösning för att installera solceller. Genom att dra kablar genom de gamla sopnedkasten i byggnaden kan installationen både förenklas och effektiviseras.

Sopnedkasten introducerades av HSB redan 1928, men har i dagens sophantering i nästan helt spelat ut sin roll. I en bostadsrättsförening på Fastlagsgatan i Göteborg får de nytt liv när HSB Göteborg och Brf Krönet testar att använda de gamla sopnedkasten för att dra kablar och ledningar till de solceller som ska installeras på fastighetens tak. En lösning som har många fördelar.

– Det är både enklare och mer kostnadseffektivt att använda de befintliga sopnedkasten när vi installerar solceller. Det går smidigare när vi slipper göra nya hål i fastigheten, och det blir estetiskt snyggt när vi inte behöver dra kablar på utsidan av huset, säger David Skarin, energirådgivare och projektledare på HSB Göteborg.

Många bostadsrättsföreningar är intresserade av att installera solceller på taken för att sänka sina energikostnader och bidra till en helt förnybar elproduktion. Den lösning som HSB Göteborg och brf Krönet testar är fördelaktig för samtliga parter, då den bland annat förenklar och skyndar på installationen avsevärt.

– Efter diskussioner med HSB var det här den mest naturliga lösningen för oss, eftersom det innebär att kostnaden för föreningen blir lägre, samtidigt som störningarna för de boende blir färre, säger Lennart Björk, förtroendeman Brf Krönet och en av initiativtagarna till projektet.
Arbetet kommer att genomföras under våren och förhoppningsvis kan solcellerna vara i drift under maj 2019. Därefter kommer projektet att utvärderas innan det eventuellt blir aktuellt att titta på liknande lösningar i andra bostadsrättsföreningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter åtta års väntan – nu tar Almedals-projektet nästa steg

Bygg/Arkitektur Wallenstam, Svenska Hus och Platzer har fått vänta länge på att det stora projektet vid Almedals fabriker ska ta nästa steg – åtta år närmare bestämt. Men planen, som innehåller cirka 270 bostäder och över 50 000 kvadratmeter handel och kontor med mera, ska nu till slut ut på granskning under hösten. Fastighetssverige berättar mer om det långdragna projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige