Image
Skanska säljer grundskola i Växjö för 300 miljoner kronor.
Skanska säljer grundskola i Växjö för 300 miljoner kronor. Bild: Arkitektgruppen Malmö

Hemsö köper grundskola i Växjö av Skanska

Transaktioner Hemsö förvärvar en grundskola och förskola med tillhörande idrottshall som är under byggnation i Växjö. Säljare och byggherre är Skanska som har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Internationella Engelska Skolan och ett 15-årigt hyresavtal med Kunskapsförskolan. Investeringen uppgår till cirka 300 miljoner kronor.
Publicerad den 9 December 2020

Grundskolan som planeras för 600 elever i årskurs F-9 samt idrottshallen kommer att förhyras av Internationella Engelska Skolan. Förskolan för 125 barn kommer att förhyras av Kunskapsförskolan. Projektet har utvecklats av Skanska, som också är entreprenör för byggnationen. Byggnaderna omfattar totalt 7 200 kvadratmeter uthyrbar yta och ligger i området Telestadshöjden i Växjö.
– Vi är glada över att sälja denna skola, som utvecklas med starkt fokus på hållbarhet, till Hemsö. Det känns tryggt med en köpare som har en gedigen erfarenhet av förvaltning av skolfastigheter, säger Alexandra Lauren, vice vd, Skanska Sverige AB.
– Vi ser det här förvärvet som mycket attraktivt och det passar väl in vår strategi att äga moderna skolor i växande kommuner. Förvärvet ger oss också förutsättningar för en effektivare förvaltning i Växjö då vårt fastighetsbestånd utökas, säger Nils Styf, vd på Hemsö.

Området Telestadshöjden ligger fyra kilometer söder om Växjö centrum och kommer att exploateras med 700 nya bostäder de närmaste åren.

Skolorna exklusive idrottshallen kommer att certifieras enligt LEED Silver. Byggnationen beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet 2022.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Södra Änggården förvandlas från industriområde till bostadsområde

Bygg/Arkitektur Södra Änggården är en ny, stor stadsdel i Göteborg som utvecklas just nu. Sex olika byggaktörer är involverade i projektet, ett projekt som hålls ihop av Development Partner. För vd Marcus Jonsson, som varit involverad sedan 2017, har det varit en resa genom pandemi, lågkonjunktur och byggkris.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige