Image

Här är de största köpcentrumägarna

Handel I senaste numret av Fastighetssverige listas de största ägarna av handelsfastigheter i landet. Se hela listan här.
Publicerad den 5 November 2012

Nummer 1

Atrium Ljungberg, vd Ingalill Berglund. Uthyrbar köpcentrumyta: 290 000 kvadratmeter.
När Atrium Ljungberg bildades 2006, genom en fusion av Ljungberggruppen och Atrium Fastigheter, skapades ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med fokus på utveckling och förvaltning av handels- och kontorsfastigheter. Atrium Ljungberg är idag ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Den stora portföljen med i huvudsak handelsfastigheter är spridd över tillväxtorter i Sverige, huvudsakligen i Stockholm, Malmö och Uppsala. I Stockholm äger bolaget bland annat Sickla Köpkvarter, Farsta Centrum och Port 73 i Haninge. I Malmö pågår Atrium Ljungbergs enskilt största projekt någonsin. Hösten 2013 kommer dagens drygt 30 000 kvadratmeter uthyrbar handelsyta i köpcentret Mobilia att ha dubblerats.

Nummer 2
Steen & Strøm, vd Jan Ove Holmen. Uthyrbar köpcentrumyta: 280 000 kvadratmeter.
Steen & Strøm ägs av franska Klépierre (56,1 procent) som är Europas ledande köpcentrumförvaltare och nederländska ABP (43,9 procent), en pensionsfond för arbetsgivare och anställda i den nederländska regeringen och utbildningssektorn. Steen & Strøm äger och driver över 40 köpcentrum i Sverige, Norge och Danmark. Tio av dessa köpcentrum återfinns i Sverige och de blir fler allteftersom pågående ny- och utbyggnadsprojekt färdigställs. Det största nu pågående projektet är Emporia i Malmö som slog upp portarna i slutet av oktober 2012. Köpcentret består av över 200 butiker fördelade på 78 000 kvadratmeter uthyrbar handelsyta. Större projekt pågår även i Kristianstad, Borås, Uddevalla, och Partille.

Nummer 3

Unibail-Rodamco, vd Guillaume Poitrinal. Uthyrbar köpcentrumyta: 250 000 kvadratmeter.
Unibail-Rodamco har stått både på köp- och säljsidan under 2011-2012. I april 2011 avyttrades Haninge Centrum, Väsby Centrum och Bålsta Centrum samt en ICA Maxi-anläggning i Helsingborg för 2,4 miljarder kronor. I januari 2012 förvärvades mark till ett värde av 630 miljoner kronor avsett för byggandet av shoppingcentret Mall of Scandinavia. I slutet av augusti 2012 avyttrade Unibail-Rodamco Eurostop i Halmstad för 430 miljoner kronor. Unibail-Rodamco är även aktiva när det gäller projektutveckling. Det största planerade projektet är Mall of Scandinavia, vid nya Nationalarenan i Solna, med omkring 100 000 kvadratmeter uthyrbar yta fördelad på 250 butiker. Invigningen är planerad till hösten 2015. I norra Stockholm ska även Täby centrum addera runt 25 000 kvadratmeter handelsyta, vilket beräknas vara klart 2015.

Nummer 4

Eurocommerical, vd Jeremy Lewis. Uthyrbar köpcentrumyta: 240 000 kvadratmeter.
Det holländska fastighetsbolaget Eurocommercial har byggt upp en fastighetsportfölj bestående av 32 köpcentrum, citygallerior och volymhandelsfastigheter i Frankrike, norra Italien och Sverige. Sedan 2001, då bolaget genomförde det första förvärvet på den svenska marknaden, har antalet handelsfastigheter växt till elva stycken. Av dessa utgör åtta stycken köpcentrum. Eurocommerical finns med både på köp- och säljsidan på listan över de största transaktionerna av handels fastigheter under det senaste året. Dels genom avyttringen av Burlöv Center till ett konsortium med Grosvenor Fund Management i spetsen och dels genom förvärvet av Eurostop samt den intilliggande Coop Forum-butiken, belägna strax utanför Halmstad, från Unibail-Rodamco och Atrium Ljungberg.

Nummer 5

Diligentia, vd Anders Kupsu. Uthyrbar köpcentrumyta: 220 000 kvadratmeter.
Trots att Skandia Livs fastighetsbolag Diligentia under 2011 och 2012 svarat för ett stort antal avyttringar har köpcentrumportföljen mer eller mindre behållits intakt. Det enda köpcentrumet som avyttrats är citygallerian Gyllen i Linköping som Lundbergs förvärvade för 259 miljoner kronor. De tre största köpcentrumen i beståndet är Frölunda Torg, Väla Centrum och Mörby Centrum. Frölunda Torg har genomgått en omfattande utbyggnad på senare år. Det första spadtaget för projektet togs 2007 och vid invigningen 2011 hade området utvecklats med två nya huskroppar innehållande både butiker och caféer, ett salutorg, en ombyggd spårvagnshållplats, ett nytt stadsdelstorg samt ett parkeringsgarage.

Nummer 6

KF Fastigheter, vd Bernt-Olof Gustavsson. Uthyrbar köpcentrumyta: 220 000 kvadratmeter.
KF Fastigheter ingår i KF-Koncernen som är ett förbund för landets 47 konsumentföreningar med över tre miljoner medlemmar och även en detaljhandelskoncern med dagligvaror som kärnverksamhet. KF Fastigheter förvaltar och utvecklar handelsanläggningar. Fastighetsportföljen är koncentrerad till Stockholm, Göteborg, Malmö samt Mälardalen och den övervägande delen är detaljhandelsfastigheter. Tillsammans med SPP driver KF Fastigheter också Handelsbodarna i Sverige Fastighets AB, vars uttalade mål är att bli Sveriges mest miljövänliga fastighetsbolag för handelsfastigheter. KF Fastigheter har ett stort antal utvecklingsprojekt. Bromma Blocks vilket omfattar cirka 60 000 kvadratmeter handelsyta är bolagets största köpcentrum.

Definition av köpcentrum:
Ett köpcentrum är ett samlingsnamn för olika typer av handelsfastigheter. Det finns en formell internationell definition formulerad av Urban Land Institute (ULI).
”En arkitektoniskt enhetlig grupp byggnader för detaljhandel och kommersiell service, som är planerad, utvecklad, ägd och förvaltad som en enhet. Denna ska gällande läge, storlek och typ av butiker samt antal egna parkeringsplatser, vara dimensionerad och anpassad till den marknad som den betjänar”
Ett samlingsnamn för nedanstående typer av handelsfastigheter:
• Citygallerior
• Temacentrum
• Förortscentrum/stadsdelscentrum
• Kommuncentrum
• Regioncentrum
• Handelsområden/retail parks/volymhandel


Listan är baserad på uppgifter inhämtade från bolagens hemsidor. Listan avser uthyrbar handelsyta. Listan exkluderar big-boxes och annan renodlad externhandel.

Källa: Newsec.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige