Sedan mitten av 1990-talet har Akademiska Hus, Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) planerat en expansion inom det tidigare utvecklingsområdet Albano, beläget norr om KTH och Albanova.
Albanotomten - som idag övervägande består av tidigare industrimark - ska utgöra navet i ett område för högre utbildning som bildar en triangel med spetsarna Stockholms universitet Frescati och KTH med ett ben längs Valhallavägen. Här möjliggörs en ökad samverkan mellan de olika utbildningsinstitutionerna och mellan grundutbildning och forskning.
- Vi har ett växande lokalbehov. Bakom ligger integrationen av lärarutbildningen, men också expansion av utbildning och forskning samt ambitionen att samla universitetet i Frescati. Där inryms bland annat nya lokaler för Matematikcentrum, Ekonomicentrum och Stockholm Resilience Center, säger Ann-Caroline Nordström, förvaltningschef vid Stockholms universitet.
Enligt förslaget ska stadsdelen präglas av "grön urbanism", det vill säga en urban miljö med gröna stråk som naturliga och återkommande inslag. Det nya Albano ska bestå av ett varierat landskap i olika nivåer som är en öppen mötesplats för olika individer och sammanhang till exempel restauranger och andra näringsidkare. Även företag som drivs i nära anslutning till forskning och utbildning ska, enligt förslaget ha verksamhet i området. Student- och forskarbostäder ingår också i projektet.
Två arkitektkontor - BSK Arkitekter AB i Stockholm och Christensen & Co Architects i Köpenhamn arbetar tillsammans med ett förslag där visionen är att universitetet ingår i ett akademiskt nav för utbildning och forskning tillsammans med KTH.
- Exploateringen av Albanoområdet kommer att leda till att KTH, Stockholms universitet och KI ytterligare binds samman. Stockholm kommer ytterligare att accentueras som en av Europas främsta akademiska miljöer. Även om Stockholms universitet kommer att ta huvuddelen av Albanoområdet i anspråk kommer delar av KTH att rymmas inom området, säger Anders Lundgren, förvaltningschef på KTH.
- Albano ger nya möjligheter att expandera högre utbildning och forskning i Stockholm, vilket förbättrar förutsättningarna för Stockholm och Sverige att utvecklas som kunskapsnation, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus
Förslaget till detaljplan över området ska ställas ut under den senare hälften av våren 2009. Vid ett godkännande av detaljplanen kommer byggstart att ske i slutet av 2010. Byggnationen beräknas bli klar 2014.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.