Image

Förslag till bättre hyressättning klart

BOSTÄDER Mindre svarthandel och hyror överensstämmer med hur hyresgästerna värderar sitt boende. Det är innebörden i förslaget till Stockholms framtida hyressättning – Stockholmsmodellen – som nyligen lämnats till hyresmarknadens parter i Hyreskommittén.
Publicerad den 20 Maj 2009

Liknande modeller finns redan i flera andra städer i Sverige.

– Stockholms hyresmarknad har idag en baksida av svarthandel, ombildning till bostadsrätt och låg nyproduktion. Orsaken är att hyrorna under lång tid bestämts utan hänsyn till de boendes värderingar. Projektgruppens förslag är därför ett viktigt första steg för att utveckla hyresrätten. Men den enda möjliga långsiktiga lösningen för bruksvärdesystemet är att de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll tas bort och att innehållet i bruksvärdet säkras genom lagstiftning, säger Tore Ljungkvist, vice vd för Fastighetsägarna Stockholm.

I Stockholmsmodellen utgör lägenhetens storlek och standard och fastighetens standard och bostadsområdets karaktär och läge grund för hyressättningen. Kök och badrum är exempel på standardfaktorer. 37 områden/stadsdelar har klassificerats från A-K, baserat bland annat på områdets attraktivitet och närhet till kommunikationer och service. Skillnaden är att i dag styrs hyresnivån till största delen av byggåret.

Förslaget till nya riktlinjer har arbetats fram av en projektgrupp på uppdrag av Hyreskommittén i Stockholm. Projektgruppen har bestått av representanter för Hyresgästföreningen Stockholm, Fastighetsägarna Stockholm och de tre kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

Utgångspunkt har varit att utveckla en transparent och tydlig modell som stärker hyresrättens ställning. Om parterna ställer sig bakom förslaget till riktlinjer kommer Hyreskommittén fatta beslut om att gå vidare med att utveckla modellen. Implementeringen kan tidigast inledas under 2010 och kommer att pågå under flera års tid.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige