Image
FMI ska fortsatt hållas separat från Konsumentverket, meddelar regeringen.
FMI ska fortsatt hållas separat från Konsumentverket, meddelar regeringen. Bild: iStock

Fastighetsmäklarinspektionen förblir egen myndighet

Bostäder Under torsdagen meddelade regeringen att det inte blir någon sammanslagning av Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket. – Det känns bra att myndigheten får fortsätta sitt uppdrag och inte tappar fart i arbetet med att skapa nytta för konsumenter och mäklarbranschen, säger Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI.
Publicerad den 20 September 2024

Det var i förra årets budgetproposition som regeringen uttryckte en ambition att minska antalet myndigheter. Bland annat ville regeringen pröva frågan om att inordna Fastighetsmäklarinspektionens verksamhet i Konsumentverket. Myndigheterna fick då i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sammanslagning kunde genomföras och beskriva konsekvenserna.

– Vid en första anblick kan det tyckas som en enkel sak att slå ihop myndigheterna, men utredningen visade att det finns viktiga skillnader i uppdrag och organisation, säger Gunilla Paulsson.

Beslutet att behålla myndigheten motiveras bland annat med att flera tunga remissinstanser, bland annat Mäklarsamfundet och Statskontoret, avrådde från en sammanslagning. Regeringen har i den nya budgetpropositionen också lyft fram det viktiga uppdraget att bekämpa penningtvätt.

Fastighetsmäklarförbundet, som varit remissinstans, betonade i sitt yttrande att den specialistkunskap och erfarenhet som byggts upp genom åren inte får äventyras, särskilt inom områden som penningtvätt och fastighetsmäklarsed. Branschen har tidigare fått erfara utmaningar i samband med myndighetens omlokalisering från Stockholm till Karlstad, menade förbundet, vilket ledde till förlust av värdefulla resurser och ett betydande kompetensglapp, vilket tog tid att återhämta och återskapa inom organisationen.

– Vi behöver en insatt myndighet som besitter djup kunskap och förståelse för de utmaningar som branschen upplever. Nu ser vi framemot ett fortsatt nära samarbete med FMI för att uppnå en effektiv och rättssäker tillsyn för våra medlemmar, säger Carola Russmark, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi tror på en stark realhyresutveckling"

Bolag SBB:s dotterbolag Sveafastigheter är på väg mot börsen och blir därmed det största börsnoterade svenska bostadsbolaget. Sveafastigheters vd Erik Hävermark berättar för Fastighetssverige vad de vill uppnå genom noteringen, om börsklimatet och tajmingen för noteringen, tillväxtplanerna för bolaget och varför Sveafastigheter inte kommer att delas ut till aktieägarna i SBB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige