Hösten 2004 anmälde den då 40-årige mannen, med ursprung i det forna Jugoslavien, intresse för tre lediga lägenheter som förvaltades av ett fastighetsbolag i Göteborg. Trots att han hade fast jobb och inga betalningsanmärkningar blev han aldrig erbjuden att komma och titta på någon av lägenheterna.
Det blev däremot två av hans svenskfödda arbetskamrater som också anmält intresse för de lediga lägenheterna. Fastighetsbolaget har tidigare förklarat sitt agerande med att de under uthyrningsförfarandet tagit hänsyn till de sökandes etniska tillhörighet för att företaget eftersträvar \"en lämplig mix i syfte att motverka bostadssegregation\" bland sina hyresgäster. Att detta inte längre vidhölls vid huvudförhandlingen lade tingsrätten ingen vikt vid.
Integrationssträvanden får aldrig leda till diskriminering
– Strävan efter integration får aldrig leda till att individer och grupper av människor diskrimineras och ges sämre möjligheter att styra över sitt boende. Vårt arbete visar att det behövs en större genomskinlighet på boendemarknaden för att kunna upptäcka och motverka diskriminering. För det krävs bland annat att man tillämpar tydliga och icke-diskriminerande kriterier vid bostadsfördelningen, säger DO Katri Linna.
Hos branschorganisationen Fastighetsägarna, där bolaget är medlem, ser man allvarligt på det inträffade och funderar på att utesluta medlemmen.
* DO driver just nu ytterligare tre processer om bostadsdiskriminering.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.