Image
Anders Holmestig.
Anders Holmestig. Bild: Olof Holdar

Fastighetsägarna: Nedstängningsförordning måste följas av nedstängningsstöd

Sverige Regeringens förslag till nedstängningsförordning, som reglerar hur en eventuell nedstängning av samhället ska gå till, behöver kompletteras med ett beslut om hur företag som drabbas av en nedstängning ska kompenseras ekonomiskt. Det skriver Fastighetsägarnas i ett remissvar.
Publicerad den 25 Februari 2021

Sedan tidigare finns en förordning som ger regeringen möjlighet att vid behov stänga ner gallerior och varuhus. Nu vill regeringen utöka möjligheten att kunna stänga ner ytterligare verksamheter. Därför lägger regeringen ett förslag om att det ska vara möjligt att, vid behov, stänga ner butiker, frisörer och restauranger – det vill säga oavsett om de är belägna i en galleria eller inte. Det finns i dagsläget inget beslut om att faktiskt stänga ner samhället men regeringen vill vara förberedd om smittskyddsläget skulle förvärras.

I förslaget anges vilka butiker, restauranger och serviceinrättningar som ska stängas ner och vilka som får hålla fortsatt öppet, oavsett om verksamheten finns i en galleria eller en separat lokal. Fastighetsägarna har lämnat ett remissyttrande.

– Vi förstår att regeringen förbereder sig för att kunna vidta ytterligare åtgärder om smittspridningen skulle öka. Samtidigt är det viktigt att betona att en nedstängning av hela eller delar av samhället är en mycket långtgående åtgärd. Det får bara vara det sista alternativet staten tar till när andra mindre ingripande åtgärder använts och inte gett effekt. Ytterligare begränsningar skulle slå hårt mot såväl företag som samhällsekonomin, säger Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna Sverige.

– Om regeringen eller en myndighet begränsar eller stänger ner butiker, restauranger, frisörer med mera måste såväl lokalhyresgäster som fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar som drabbas ha en rätt till ekonomisk kompensation. Den tillfälliga pandemilagen har funnits på plats sedan början av januari men fortfarande har regeringen inte gett något slutligt besked om ersättning till de som drabbas av en eventuell nedstängning. Regeringen behöver därför omgående få en förordning om ersättning vid nedstängning på plats, säger Anders Holmestig.

– Det behöver tydliggöras vilka verksamheter som är samhällsviktiga och som får vara fortsatt öppna vid en eventuell nedstängning. Detta kan till exempel göras genom SNI-koder eller på annat sätt som fastighetsägaren eller verksamhetshavaren enkelt kan kontrollera för att undvika att göra fel, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.

– Det är viktigt att bygg- och entreprenadprojekt kan fortgå utan störningar. Det är bra att byggvaruhus förslås vara fortsatt öppna för näringsidkare så att hantverkare har tillgång till material som behövs i deras arbete. Detta behöver emellertid utvidgas så att alla typer av butiker som bedriver försäljning till näringsidkare undantas. Även försäljning av till exempel tekniska komponenter, städ-, hygien- och kontorsutrustning behöver vara öppen för att säkerställa att viktig service kan utföras, säger Marie Öhrström.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Idag hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige