Image

Fastighetsägarna: Här kan bostadsbristen förvärras mest

Sverige Genom att jämföra antalet nya invånare per antagen detaljplan har Fastighetsägarna gjort en lista över de kommuner där bostadsbristen kan komma att förvärras mest framöver.
Publicerad den 2 April 2015
David Björnberg. Bild: Fastighetsägarna
David Björnberg.

I år har Boverket för första gången tagit fram statistik över antalet antagna detaljplaner per kommun. Statistik finns för åren 2009 till 2013. Dessa siffror har David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna, jämfört med befolkningsutvecklingen i de 154 kommuner som förra året uppgav till Boverket att de har bostadsbrist.

- Kommunen har monopol på att godkänna alla detaljplaner. Men vi ser att arbetet skulle kunna påskyndas om man tillät privata aktörer att ta initiativ till att ta fram detaljplaner. Det sker på vissa håll i landet idag, men inte i den utsträckning som skulle kunna vara önskvärt, säger Björnberg.

De kommuner som har flest nya invånare per antagen detaljplan ligger i Stockholmsregionen. Upplands-Bro hamnar tillsammans med Botkyrka och Sundbyberg i botten på rankingen som visar var bostadsskulden sannolikt kommer att öka mest.

I kommuner som Nordmaling och Töreboda minskar istället befolkningen per antagen detaljplan. I Göteborg har antalet detaljplaner halverats under perioden 2009 till 2013 fast med ungefär samma antal lägenheter i planerna.

-Det är ingen överraskning att tillväxtregionerna har svårt att hinna med, men det är anmärkningsvärt att Göteborg planerar lika många bostäder fast med hälften så många planer. Storskaligheten har alltså inte ökat produktiviteten, säger David Björnberg.


FAKTA/ HÄR ÄR KOMMUNERNA MED FLEST NYA INVÅNARE PER ANTALET DETALJPLAN:
1. Upplands-Bro – 255.
2. Botkyrka – 206.
3. Sundbyberg – 175.
4. Stockholm – 168.
5. Solna – 146.
6. Eskilstuna – 134.
7. Vallentuna – 133.
8. Göteborg – 131.
9. Lomma – 119.
10. Järfälla – 117.
11. Sigtuna – 97.
12. Haninge – 96.
13. Södertälje – 92.
14. Knivsta – 92.
15. Malmö – 91.
16. Uppsala – 90.
17. Värmdö – 85.
18. Borås – 81.
19. Västerås – 79.
20. Sollentuna – 77.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige