Image
Evergrandes huvudkontor i Hongkong.
Evergrandes huvudkontor i Hongkong. Bild: Wikimedia Commons

Evergrandes huvudkontor har tagits över av långivare

Bolag Det skuldkrisande kinesiska jättebolaget Evergrande, som ägnar sig åt fastighetsutveckling, har tvingats lämna över sitt eget huvudkontor China Evergrande Centre till en långivare efter att detta pantsatts mot lån vars betalningar förfallit.
Publicerad den 9 September 2022

Evergrande har vid två tillfällen misslyckats med att sälja byggnaden innehållande dess huvudkontor sedan bolaget misslyckades med att fullfölja betalning mot långivaren, vilket föranlett långivarens övertagande, vilket Financial Times var först med att rapportera, och hänvisar till källor.

Vem som är långivaren är inte bekräftat, men tidigare i veckan ska denne ha utsett en förvaltare för att ta över fastigheten via tvångsförsäljning, skriver Financial Times. Byggnaden, en 26 våningar hög skyskrapa i Hongkong, har ett värde på 1,2 miljarder dollar.

Evergrande hamnade i trångmål i september 2021, när en plötslig konkurs hotade verksamheten på grund av bristande likviditet i Kinas fastighetssektor, vilket ledde till en rekonstruktion. Bolaget hade då skulder på motsvarande 300 miljarder dollar. I januari meddelades bolagets kreditorer att en preliminär plan för att avsluta rekonstruktionen av bolaget skulle presenteras i juli. Någon sådan plan har dock ännu inte offentliggjorts.

Det är inte heller första gången Evergrandes tillgångar närmar sig tvångsförsäljning. Den amerikanska kapitalförvaltaren Oaktree Capital tog tidigare i år över två tillgångar efter att lån förfallit.

Fastighetsutvecklarens aktie har varit handelsstoppad sedan i mars.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige