Image

Enklare upphandlingar med ny FM-standard

AFFÄRER Bättre effektivitet samt ökad öppenhet vid upphandlingar och kontraktsskrivning är målet med de två nya Europastandarder inom facility management som nu är klara. Standarderna har arbetats fram inom SIS, Swedish Standards Institute, tillsammans med svenska intressenter i branschen.
Publicerad den 19 Augusti 2009

Nu finns för första gången en gemensam plattform inom FM-området i Europa. Därmed blir det möjligt att upphandla tjänster på ett enhetligt sätt samt att använda en gemensam terminologi i hela Europa.

- Vi har nu en mycket slagkraftig kombination av terminologi och avtalsstandarder inom FM-området. Internationellt sett blir detta en fördel för stora företag samt för offentliga och privata intressenter som vill använda samma tillvägagångssätt över gränserna. Standarderna ger en bra metodbeskrivning i hur man kan förbereda en överenskommelse om utförande av FM-tjänster, säger Christine Löfvenberg, FM-konsulterna, som deltagit i arbetet med att ta fram de nya standarderna.

Standarderna inom fastighetsförvaltning och verksamhetsstöd preciserar ett nytt arbetssätt för vad man bör göra och hur det ska göras. Till exempel underlättar de strukturen när nya avtal mellan kunder och leverantörer tas fram. Arbetet fortsätter det närmaste året med att utveckla ytterligare hjälpmedel inom området.

- Sverige har varit aktiva i det europeiska arbetet och vi vill nu förbättra effektiviteten samt öka öppenheten vid upphandling och kontraktsskrivning inom FM-området. Vi hoppas även på ökad konkurrens globalt, att få till kvalitetsförbättringar av produktionen och att bidra till utvecklingen av nya verktyg och system, säger Jan Apelgren, projektledare SIS.

De som deltagit i arbetet inom SIS är ISS Facility Services, Boverket, Locum,
Fastighetsförvaltarentreprenörernas Branschorganisation, FM Konsulterna och Sodexo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige