Image
Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.
Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson. Bild: Mathias Hansson

Efter krismötet med branschen – (S) föreslår ny byggstimulans

Sverige I förra veckan höll Mikael Damberg, socialdemokraterna ekonomiskpolitiska talesperson ett eget krismöte med 18 representanter från branchen. Nu presenterar de förslag på byggstimulans, statliga byggkrediter och ett reformerat rotavdrag.
Publicerad den 5 Oktober 2023

Det handlar om en statlig byggstimulans för ungdoms- och studentbostäder samt bostadsbyggandet i snabbväxande kommuner, statliga byggkrediter, reformerat rotavdrag för lägre elräkningar samt energieffektivisering av flerbostadshus, uppger socialdemokraterna i sitt pressmeddelande.

– Vi har den värsta krisen i byggbranschen sedan 1990- talskrisen och en regering helt utan plan att möta situationen. Den här situationen kommer inte att lösa sig själv, utan staten behöver ta sitt ansvar, säger socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

Förslaget innefattar en statlig byggstimulans i form av ett produktionsstöd riktat till mindre orter med stora industrietableringar och till ungdoms- och studentbostäder. Förslaget innehåller också statliga byggkrediter för att sänka investeringskostnaderna och riskerna för byggherrar. De statliga byggkrediterna är en statlig medfinansiering till nyproduktion, där lånen ges ut till en långsiktig statslåneränta.

– Sverige har inte råd med att låta bostadsbyggandet kollapsa , utan det behövs konkreta åtgärder här och nu. Men vi anser också att det behöver skapas långsiktiga förutsättningar för byggbranschen. Vi vill därför tillsätta en bostadskommission med representanter för branschen, parter och politiken. Än så länge har samtliga partier i regeringsunderlaget sagt nej. Det är mycket olyckligt och gör Sverige fattigare, säger socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson.

Förlaget i korthet:

Statliga byggkrediter
De statliga byggkrediterna är i form av en förmånlig statlig medfinansiering till nyproduktion. De bör ställas ut både för att sänka investeringskostnaden och den finansiella risken för byggherrar för att genomföra den samhällsnyttiga åtgärd som nyproduktion av bostäder innebär.

Statlig byggstimulans
Socialdemokrater menar att landet står inför stora kompetensutmaningar. De ser därför att stora satsningar på utbildningsplatser också måste mötas med fler studentbostäder med rimlig hyresnivå. De ser även att stora industrietableringar inom den gröna industrirevolution som pågår i landet ställer nya och akuta behov av bostäder i kommuner som fram till nyligen inte haft någon större befolkningsökning.

Socialdemokraterna föreslår att det införs en statlig byggstimulans i form av ett produktionsstöd riktat till mindre orter med stora industrietableringar samt till ungdoms- och studentbostäder.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige