Image

DTZ: Ökat intresse från utlandet

Sverige I DTZ:s senaste rapport konstateras att likviditeten i Norden är stabil. Man registrerar också ett ökat intresse från utlandet.
Publicerad den 20 September 2012
Patrik Kallenvret. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Patrik Kallenvret. Bild: DTZ.

Den totala omsättningen av kommersiella fastigheter i Norden uppgick till 34 miljarder kronor under andra kvartalet 2012.

Sverige hade den mest likvida marknaden med en transaktionsvolym på 23 miljarder kronor. På andra plats kom Norge med en transaktionsvolym på sju miljarder kronor.
Inhemska investerare dominerade marknaden, men utländska investerare visade ett ökat intresse för Norden.

Den totala investeringsvolymen på kommersiella fastigheter i Norden på 34 miljarder kronor under andra kvartalet 2012, innebär en minskning med tio procent jämfört med första kvartalet. Den är dock högre än det kvartalsvisa genomsnittet under 2010 och 2011. Sammanlagt under första halvåret omsattes fastigheter för 70 miljarder kronor, jämfört med 66 miljarder kronor under samma period förra året.

Transaktionsvolymen för Sverige på 23 miljarder kronor, motsvarar 58 procent av regionens transaktionsvolym. Med en marknadsandel på 80 procent dominerade de inhemska investerarna den nordiska marknaden. Utländska investerare uppvisar dock ett ökat intresse för Norden, vilket kan förklaras av regionens relativt sett bättre ekonomiska utsikter, jämfört med övriga Europa.

- I Sverige känner vi av ett ökat intresse från utlandet, vilket sammanhänger med att den svenska marknaden är relativt likvid jämfört med andra marknader i Europa. De utländska investerarna är framförallt intresserade av handels- och logistikfastigheter uthyrda på långa kontrakt, säger Patrik Kallenvret, vice vd för DTZ i Sverige.

Institutionella investerare och onoterade fastighetsbolag var de mest aktiva köparna under andra kvartalet. Noterade fastighetsbolag, å andra sidan, fortsatte att vara nettosäljare i regionen. Sett till fastighetssektorer var kontor den största investeringskategorin i Norden. Inriktningen mot kontor är mest uttalad i Sverige. I Finland och Norge har investerarna ett balanserat fokus på kontor, handelsfastigheter och industri/logistik.

Avkastningskraven (prime yields) i Norden har förblivit relativt stabila under andra kvartalet. DTZ bedömer att på kort sikt väntas avkastningskraven förbli i stort sett oförändrade.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige