Image
Catenas rödmålade men gröna logistikanläggning stå färdig sommaren 2024.
Catenas rödmålade men gröna logistikanläggning stå färdig sommaren 2024. Bild: Catena

Catena tecknar grönt låneavtal med Nordiska investeringsbanken

Ekonomi/Finansiering Catena tecknar ett nytt låneavtal med Nordiska investeringsbanken. Låneavtalet omfattar ett belopp om 430 miljoner kronor med en löptid om 8 år och är kopplat till Catenas projekt med Elgiganten i Jönköping.
Publicerad den 6 Juli 2023

Tillsammans med Nordiska investeringsbanken, NIB, har Catena nu tecknat en ny kreditfacilitet om 430 miljoner kronor med en löptid om 8 år kopplat till projektet i Jönköping med Elgiganten.

Logistikanläggningen i Jönköping väntas stå klar 2024 och väntas även ha möjlighet till en av Sveriges största solcellsanläggningar på taket. Konstruktionen är även unik då stommen i anläggningen kommer vara av limträ vilket signifikant får ner växthusgasutsläppen under byggnationen.

Projektet uppgår totalt till 862 miljoner kronor inkluderat markförvärvet. Anläggningen möjliggör för Elgiganten att flytta sitt centrallager från Tjeckien hem till Sverige. Den centrala lokaliseringen nära hemmarknaden väntas förbättra kundtjänsten, minska ledtider och växthusgasutsläpp i samband med leverans. Uppstarten av anläggningen väntas även på sikt bidra med 600 nya arbetstillfällen i Jönköpingsregionen.

– Catenas engagemang för att skapa en hållbar logistikanläggning i Jönköping sätter en ny standard för branschen. Genom att prioritera renare och mer energieffektiv logistik leder de vägen mot en grönare framtid. Vi är stolta över att stödja deras vision och bidra till utvecklingen av en mer hållbar logistiksektor i Sverige, säger André Küüsvek, vd och koncernchef för NIB.

– Vi ser mycket positivt på vår nyetablerade affärsrelation med Nordiska investeringsbanken. Att vårt arbete och våra långsiktiga åtaganden kopplat till hållbarhet attraherar fler finansieringskällor ligger i linje med vår strategi. Den här transaktionen breddar vår investerarbas, ökar kapitalbindningen och framför allt stöttar den vår övergripande målsättning om att minska vårt koldioxidavtryck för att uppnå netto-noll till 2030, säger David Silvesjö, Finanschef, Catena.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastator-toppen om krisbolagets utsatta läge

Bolag Med ett Fastator som redovisar minskat substansvärde, minskande omsättning och en ökande rörelseförlust har styrelseledamoten och tillförordnade vd:n Björn Rosengren inga svårigheter att hålla sig för skratt. Fastighetssverige fångade upp honom för att få hans syn på bolagets framtid.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige