Image
Catena genomför miljardaffär i Landskrona.

Catena genomför miljardaffär i Landskrona

Transaktioner Catena har tecknat avtal med DSV Road Holding A/S om ett fastighetsförvärv i Landskrona. Förvärvet sker som en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 2,4 miljarder kronor och genomförs som en sale-and-leaseback-transaktion. Med förvärvet adderas drygt 180 000 kvadratmeter logistikyta till Catenas fastighetsportfölj.


Fastigheten Stigamo 1:49 i Jönköping.

Catena hyr ut i Jönköping

Uthyrning Bygghandelskoncernen Mestergruppen förlägger sin lagerhantering i Catenas fastighet i Jönköping.


Mikael Tröjbom Johansen blir ny regionchef för Catenas satsning i Danmark.

Catena växlar upp i Danmark med ny regionchef

Karriär Ett resultat av den tillväxtfas som Catena befinner sig i är att Mikael Tröjbom Johansen tillträder i den nya rollen som regionchef Danmark.


Catena förvaltningsresultat ökade med tre procent under Q1.

Catena ökar förvaltningsresultatet

Bolag Hyresintäkter, driftöverskott och förvaltningsresultat uppåt för Catena under Q1.


Catena förvärvar nybyggd logistikfastighet för 398 miljoner.

Catena förvärvar nybyggd logistikfastighet för 398 miljoner

Transaktioner Catena har tecknat avtal med DSV Road Holding A/S om förvärv av en fastighet i Helsingborg via en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 398 miljoner kronor före avdrag för latent skatt.


– Alla fastighetsägare besitter möjligheter att producera förnybar energi, logistikfastighetsägare i synnerhet, säger Johan Franzén på Catena till Fastighetssverige.

Egen elproduktion kan minska sårbarheten vid energipriskast

Energi/miljö Just nu byggs solcellsanläggningar med två megawatts kapacitet fördelat på fyra fastigheter i fastighetsbolaget Catenas norrländska bestånd. Senaste projektet handlar om en anläggning på 900 kilowatt på en logistikfastighet i Umeå, som beräknas vara i drift sommaren 2024.
– Det breddar vårt erbjudande och vi kan dessutom bidra med överkapacitet och flexibilitet till samhällets energiförsörjning, säger Johan Franzén, affärs- och fastighetschef, till Fastighetssverige.


Jörgen Eriksson, vd för Catena.

Catenas vd: "Det här är helt klart en offensiv emission"

Bolag Efter en nyligen genomförd nyemission har nu Catena färskt kapital på lite över två miljarder kronor som man hoppas kunna sätta sprätt på under de närmaste sex till tolv månaderna. För Fastighetssverige berättar Catenas vd Jörgen Eriksson om ambitionerna med det nya kapitalet, hur och var bolaget helst ser att pengarna investeras och inom vilka geografier han ser störst potential just nu.


Catena tar in 2,1 miljarder kronor genom en riktad nyemission.

Catena tar in 2,1 miljarder genom riktad nyemission

Ekonomi/Finansiering Catena genomför en riktad nyemission om cirka 2,1 miljarder kronor före emissionskostnader. Kapitalet är tänkt att finansiera investeringsmöjligheter.


Sörred logistikpark.

Volvo Cars hyr 15 000 kvadratmeter i Sörred logistikpark

Uthyrning Sörred logistikpark på Hisingen i Göteborg fortsätter att växa. Platzer och Catena har tecknat avtal med Volvo Cars som etablerar sig på 15 000 kvadratmeter på fastigheten Sörred 8:16. Uthyrningen till Volvo Cars innebär att endast en byggrätt om 30 000 kvadratmeter kvarstår att utveckla av logistikparkens totala 136 000 kvadratmeter.


Catena förvärvar ytterligare i Danmark, köper logistikfastighet strax utanför Köpenhamn.

Catena gör nytt förvärv i Danmark

Transaktioner Catena förvärvar en dansk fastighet i Hvidhovre, en investering om 420 miljoner danska kronor. Säljare är Bulk Industrial Real Estate AS och hyresgäst är Scan Global Logistics.


Jörgen Eriksson, vd för Catena.

"Kommer inte bygga på spekulation"

Bolag Catena sitter på en stor projektportfölj. Men trots att man gjort ett rekordår håller man igen på projektstarter – särskilt under den tid det tar för hyresgäster att komma till beslut om lokalbehov och avtal, berättar vd Jörgen Eriksson under bolagets bokslutspresentation.


Catenas styrelse föreslår utdelning om 8,50 kronor per aktie.

Catena höjer utdelningen

Bolag Hyresintäkter, driftöverskott och förvaltningsresultat ökade för Catena under 2023. Styrelsen föreslår höjd aktieutdelning om tre procent.


Illustration av hur Catenas nya logistikbyggnad i Malmös hamn kommer att se ut.

Catena får bygglov för stor logistikbyggnad i Malmös hamn

Bygg/Arkitektur Bolaget ska bygga en drygt 14 000 kvadratmeter stor anläggning för Rugvistas räkning och nu får Catena bygglov för projektet.


Den nya anläggningen blir 13 700 kvadratmeter stor.

Catena bygger nytt i Malmö

Uthyrning Catena bygger en ny logistikanläggning med omfattande ytor för kontor i Malmö, en investering om totalt 195 miljoner kronor. Ett nioårigt hyresavtal är tecknat med e-handelsföretaget Rugvista.


Med en lagakraftvunnen detaljplan kan nu utvecklingen av nya Logistikposition Söderåsen i Bjuvs kommun inledas.

Grönt ljus för Catenas megasatsning i Bjuv

Bygg/Arkitektur Nu har detaljplanen för Catenas fastighet Vrams Gunnartorp 1:15 i Bjuvs kommun vunnit laga kraft. Fastigheten ligger på ett utmärkt logistikläge i nära anslutning till E4, med snabb access till E6 och omfattar en markyta om totalt 565 000 kvadratmeter.


Catena tillträder fastighet i Kungsbacka.

Catena tillträder fastighet i Kungsbacka

Transaktioner Catena har förvärvat två nybyggda fastigheter i Fjärås, Kungsbacka via en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 246 miljoner kronor före avdrag för latent skatt. I fredags skedde det första tillträdet.


Vd:arna Jörgen Eriksson för Catena, Erik Selin på Balder och Hans Wallenstam för Wallenstam.

Bolagsanalysen: "Ibland är man poppis – ibland inte"

Bolag Under Kapitalmarknadsdagarna i Båstad som hölls tidigare i juli bjöds det på aktieanalytikernas syn på några av fastighetsbranschens största bolag. Där listades de olika bolagens styrkor och utmaningar, samtidigt som bolagens vd:ar fick ge svar på tal. Fastighetssverige har sammanställt hur analyserna löd. Igår kunde ni läsa om Diös, Platzer och Wihlborgs och idag bjuds det på Balder, Catena och Wallenstam.


Jörgen Eriksson, vd för Catena.

Ökade hyresintäkter för Catena

Bolag Catena levererar en stark kvartalsrapport där man ökar hyresintäkterna med 17 procent och förvaltningsresultatet med 23 procent.


Catenas rödmålade men gröna logistikanläggning stå färdig sommaren 2024.

Catena tecknar grönt låneavtal med Nordiska investeringsbanken

Ekonomi/Finansiering Catena tecknar ett nytt låneavtal med Nordiska investeringsbanken. Låneavtalet omfattar ett belopp om 430 miljoner kronor med en löptid om 8 år och är kopplat till Catenas projekt med Elgiganten i Jönköping.


Joakim Hedin, vd för Bockasjö, om försäljningen av Bockasjö till Catena.

Bockasjös grundare: "Jag har aldrig varit bättre än jag är nu"

Transaktioner 20 år efter det att Joakim Hedin var med och startade Bockasjö har han tagit beslutet att sälja bolaget till Catena i en affär på strax under en halv miljard kronor. För Fastighetssverige berättar han om vägen fram till den stora överenskommelsen, hur han upplever att logistikmarknaden förändrats de senaste årtiondena och hur hans fortsatta satsningar kommer att se ut när Bockasjö-eran tar slut i oktober.