Image

Catella: Växande gap mellan A-, B-, och C-lägen

Ekonomi/Finansiering I aprilupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 50,3 till 50,5, vilket är det andra kvartalet i följd där huvudindex når över 50,0.
Publicerad den 11 April 2018
Martin Malhotra. Bild: Catella
Martin Malhotra. Arvid Lindqvist. Bild: Catella
Arvid Lindqvist.

- Årets första Credi-enkät indikerar en fortsatt förbättrad kreditmarknad, där Credis huvudindex ökar från 50,3 till 50,5. Det här är det andra kvartalet i följd där Credi-enkäten visar på en förbättring, vilket inte har hänt sedan hösten 2015. Sänkta kreditmarginaler och en ökad tillgång till skuldfinansiering är viktiga anledningar till det förbättrade kreditklimatet”, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

-Vi ser ett stort intresse för kontorsfastigheter i centrala lägen i storstäderna, framför allt i Stockholm, medan det blir allt svårare att sälja fastigheter i sekundära lägen. Framöver förväntar vi oss ett växande gap i direktavkastningskraven mellan fastigheter i A-, B- och C-lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

- Vidare ser vi ett fortsatt stort intresse för obligationer bland fastighetsbolagen. Under året 2017 ökade volymen utestående obligationer hos fastighetsbolagen på Stockholmsbörsens huvudlista med 80 procent, från 51 miljarder kronor till 91 miljarder kronor. I våras såg vi dock även den första nyemissionen av fastighetsrelaterade preferensaktier på Stockholmsbörsens huvudlista sedan maj 2016. Det var NP3 som emitterade preferensaktier till ett värde om cirka 288 miljoner kronor, avslutar Martin Malhotra.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige