Image

Boverket – individuell mätning inte lönsam

Juridik Boverket har redovisat sitt regeringsuppdrag att utreda krav på individuella mätningar i byggnader. Slutsatsen är att det inte är kostnadseffektivt att kräva individuella mätningar.
Publicerad den 5 November 2014

Utredningens slutsats är att ett krav på individuell mätning skulle innebära olönsamma investeringar för många byggherrar och fastighetsägare. Boverket föreslår därför att det inte i något fall ska krävas individuell mätning av värme, tappvarmvatten och kyla vid uppförande och ombyggnad.

Uppdragets andra del handlar om i vilka fall det i befintlig bebyggelse som inte är föremål för ombyggnation ska krävas att den energi som används för en lägenhets inomhusklimat och förbrukning av tappvarmvatten kan mätas i varje enskild lägenhet. Detta kommer Boverket att utreda under 2015 och rapportera till regeringen den 1 oktober 2015.

Sveriges Byggindustrier välkomnar resultatet av utredningen.

– Vi välkomnar och instämmer i Boverkets slutsatser. Krav på individuell mätning och debitering av värme är ett EU-beslut som inte passar i Sverige. Vi bygger hus med bra klimatskal och effektiva uppvärmningssystem med ett systemtänk. Att lägga över ansvaret för energieffektiviseringen på enskilda hyresgäster som har liten möjlighet att påverka, annat än att sänka inomhustemperaturen någon grad, är inte rätt väg att gå, säger Maria Brogren energi- och miljöchef Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier har länge hävdat att införandet av ett krav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten i enskilda lägenheter inte är ett kostnadseffektivt sätt att styra mot ökad energieffektivisering i Sverige.

– Vi har också varit oroliga för de så kallade delade incitament som krav på mätning och debitering av värme på lägenhetsnivå skulle leda till. Att hyresgästen betalar värmenotan motverkar fastighetsägarens incitament att vidta energieffektiviseringsåtgärder som till exempel tilläggsisolering och fönsterbyte eftersom det inte är fastighetsägaren som kommer att spara pengar på energibesparingen, säger Maria Brogren.

Nu hoppas Sveriges Byggindustrier att regeringen, eller den myndighet som utses av regeringen, meddelar närmare föreskrifter med utgångspunkt i Boverkets slutsatser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige