Image

Arkitekterna bakom Stadsparkens förnyelse prisas

Sverige Lunds stadsbyggnadspris 2016 tilldelas arkitekterna som står bakom förnyelsen av Stadsparken.
Publicerad den 21 December 2016
Stadsparken i Lund. Bild: Lunds kommun
Stadsparken i Lund.

Årets stadsbyggnadspris går till två olika kontor. Ramböll prisas för sitt arbete med utvecklingsplanen och Ulf Nordfjells gestaltning av Paradaxeln och Solens och Skuggans trädgård. Pivotech får priset för att de genom Fabian Narin formgett skejtparken.

– Omvandlingen av stadsparken har adderat nytt liv till stadsrummet och det vill vi gärna premiera, säger juryns ordförande och stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning. Det är glädjande att en så anrik plats som stadsparken fortsätter att utvecklas och berika Lund.

Stadsparken i Lund är mer än hundra år gammal, men de senaste åren har parken genomgått en större förnyelse. Solens och skuggans trädgård med mängder av perenna blommor, invigdes sommaren 2016. Också den 1500 kvadratmeter stora skejtparken Söderlyckan är ett helt nytt inslag som har formats tillsammans med skejtarna själva.

Juryns motivering lyder: ”Genom en väl bearbetad utvecklingsplan har utformningen av Lunds stadspark varsamt förnyats och förändrats genom utvecklandet av distinkta och välgestaltade karaktärer i parkens olika delar. Härmed har stadsparken tillförts nya funktioner och rekreativa värden som uppskattas av såväl Lundabor som besökare från hela regionen. Parken axlar i sin nya skepnad rollen som stadens självklara vardagsrum, med ett brett utbud av upplevelser för alla generationer. Utvecklingen av parken har skett i dialog och samarbete mellan flera parter.

Stadsbyggnadspriset 2016 tilldelas Ramböll, genom Ulf Nordfjell, för arbetet med utvecklingsplanen och gestaltningen av Paradaxeln och Solens och skuggans trädgård, samt Pivotech, genom Fabian Narin, för formgivningen av skateparken.

Juryn vill även rikta ett hedersomnämnande till Lunds tekniska förvaltning, som med brett fokus och starkt engagemang bidragit till formandet av vår nya stadspark.”

1990 delades stadsbyggnadspriset ut för första gången. Priset har instiftats av LKF, som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds kommun.

Syftet med priset är "att premiera arkitekter, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, god funktion för brukare och skönhetsvärden ska särskilt framhållas".

Prissumman är på 30 000 kronor.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige