Det är en bred palett av variabler som bedöms i ett certifieringsarbete. Alltifrån ledning och styrning av fastigheten, hälsa och innemiljö, energi- och vattenförbrukning, CO2-utsläpp, transporter, resor, tillgänglighet till servicefaciliteter, material som använts, avfallshantering, mark och ekologi, föroreningar till innovation.
Certifieringarna är ett bra verktyg för att skapa en långsiktig fastighetsförvaltning och tydlig målstyrning. Det handlar inte om engångsinsatser utan ger långsiktiga positiva effekter och certifikaten kommer dessutom löpande att verifieras.
– Att certifiera en byggnad är ett lagarbete och kräver hårt arbete. Det fina är att resultatet gynnar hela vår affär och möjliggör grön finansiering. Även där är vårt mål 100 procent och vi är på god väg med våra 82 procent grön finansiering redan idag, berättar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.
I och med det intensiva arbetet under året har Fabege nu certifierat hela förvaltningsbeståndet, vilket motsvarar 84 procent av den totala ytan. De återstående kvadratmetrarna finns i projektfastigheter som kommer att certifieras i takt med att förädlingen av byggnaderna slutförs. Sedan 2013 certifierar Fabege alla nya projekt.
I förra veckan fick Fabege ta emot pris från Sweden Green Building Council för Årets fastighetsägare i BREEAM.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.