Image
Pål Ahlsén och Carin Hjulström.
Pål Ahlsén och Carin Hjulström. Bild: Rasmus Thedin

Ahlsén om nya marknader och gamla dansgolvsdängor

Lokalmarknadsdagen februari Akelius vd Pål Ahlsén berättade på Lokalmarknadsdagen om bolagets val av städer att satsa på, varför man undviker större portföljaffärer, relationen till Roger Akelius – och om sina favoritlåtar från tiden som discjockey.
Publicerad den 18 Februari 2015

Akelius äger i dag fastigheter i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Paris och Kanada. Nästa land att gå in i blir USA och siktet är inställt på New York, Boston, Washington och Chicago.

Pål Ahlsén förklarade enkelt varför han tror på USA.

- Det här är gigantiska städer med en stor inflyttning. Ett exempel på USA:s attraktivitet är vår interna rekryteringsprocess. Vi hade 70 personer som sökte den efterfrågade tjänsten som ansvarig för USA. När vi för första gången gick utomlands, till Tyskland, fanns ingen frivillig. En person deporterades – jag! Först skulle jag vara där i tre veckor, sedan blev det sex månader. Till slut blev jag kvar i fem år. Men USA vill folk bo i.

Förra året gick Akelius in i Paris och Toronto. Ahlsén berättade att man, inför de besluten, också tittade på Australien och Nya Zeeland.

Om relationen till Roger Akelius sa Pål Ahlsén:
- Han är fortfarande extremt aktiv, jag får fem, sex mejl om dagen från honom. Han är en otrolig idéspruta och de flesta av hans idéer är bra, och dem försöker vi implementera i verksamheten. Han är i dag inte så aktiv i själva driften av bolaget utan arbetar mer med inriktning och vilka städer vi ska satsa på, finansiering och så vidare.

- Vi är överens i 95 procent av frågorna och i de sista fem procenten får han bestämma…

Om bolagets ”cherry picking” säger han:
- Vi vill inte göra stora portföljaffärer, för då får man oftast 60 procent som är bra, 20 som är sådär och 20 som är dåliga. De sista 40 procenten vill vi överhuvudtaget inte ha in i bolaget. Därför har vi 25 personer som arbetar dedikerat med att hitta rätt affärer. Därför gör vi många, och förhållandevis små, affärer. Förra året köpte vi för nästan tio miljarder kronor, fördelat på 75 affärer.

I Göteborgsområdet äger Akelius fastigheter i Partille och Mölndal. Men bolaget vill växa.
- Problemet här är att det inte finns något att köpa. Om någon här vill sälja så slå en signal.

Avslutningsvis bad moderatorn Carin Hjulström om några gamla favoriter som Ahlsén fyllde dansgolven med under sin tidigare karriär som discjockey.
- Ace of Base fungerade alltid och Stonefunkers In Control. När jag har dj:at lite på senare år har jag gärna kört Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige