Image
Byggarbetarna som renoverar Dicksonska Palatset gjorde ett oväntat fynd bakom en vägg på vinden.
Byggarbetarna som renoverar Dicksonska Palatset gjorde ett oväntat fynd bakom en vägg på vinden. Bild: Higab/Malin Strandlund/Hans Wretling

130-årigt brevfynd hittat på Dicksonska Palatset

Bygg/Arkitektur Betydande tidsdokument i sällsynt gott skick. Byggarbetarna på Dicksonska Palatset i Göteborg fick en rejäl överraskning när de lyfte av en del av taket. På vindsgolvet låg ett stort antal brev daterade från slutet av 1800-talet.
Publicerad den 28 September 2022

Det rör sig om ett hundratal brev, som trots att de troligen legat en längre tid i damm och smuts på vindsgolvet, ändå är i oväntat gott skick och fullt läsbara. Fyndet kan ses som ytterst speciellt, då det rör sig om ett så stort antal brev, vilka kan ge en inblick i såväl Göteborgs historia i allmänhet som i en av stadens historiskt mest kända familjer i synnerhet.
– Breven låg i ett utrymme bakom en mellanvägg som satts upp framför en annan vägg, det var därför ingen hittat dem tidigare säger Ulf Bengtsson, projektledare hos fastighetsägaren Higab.
Higab genomför sedan en tid tillbaka ett omfattande upprustningsprojekt på Dicksonska Palatset där bland annat taket ska läggas om och få nya takkupor. Det var i samband med detta som takarbetarna från entreprenören F O Peterson gjorde fyndet.

Adressaten är ingen mindre än Marika von Rosen, hustru till den första ägaren av det pampiga huset, Oscar Dickson. Flertalet av breven är från 1890-talet och många är försedda med svart ram, vilket förr var brukligt på kondoleansbrev. Marika och Oscar förlorade dottern Helene 1893 genom sjukdom och många av breven ser ut att vara från släktingar och vänner som ville beklaga sorgen.
– Vi har ingen aning om varför breven lämnades där när mellanväggen sattes upp. Det känns otroligt att de är nästan 130 år gamla, säger Ulf Bengtsson.

Marika von Rosen och Oscar Dickson hade nio barn tillsammans. De lät bygga Dicksonska Palatset 1862 och familjen bodde kvar i huset till 1923. Marika avled 1917, 20 år efter sin man. Flera av breven är skrivna på engelska eller en blandning av engelska och svenska. Familjen Dickson, som invandrat till Sverige från Skottland, var kända för att värna om sitt brittiska ursprung och även Dicksonska Palatset har tydliga brittiska influenser i arkitektur och materialval.

Förutom takrenoveringen pågår just nu fasadarbeten på Dicksonska Palatset där bland annat ornament och stuckaturer putsas upp och återskapas innan fasaden ska målas. Orangeriet mot Södra Vägen kommer att få helt nya glaspartier och glastak för att återskapa det ursprungliga utseendet.
Parallellt pågår interiöra arbeten och planen är att det ska bli restaurang- och festverksamhet i de två nedersta våningarna när huset öppnar igen under våren 2024.

Higab har genom Dicksonska släktföreningen lyckats spåra en ättling till paret Dickson som bor utan Halmstad.
– Han är namne med sin farfarsfarfar Oscar Dickson. Vi har bjudit upp honom till Göteborg för en rundtur i Dicksonska Palatset och kommer då även att överlämna breven till honom, säger Ulf Bengtsson.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tronskifte i Nivika

Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige