Image
Jonas Ransgård, Ola Serneke, Mats Grauers och Carin Hjulström.
Jonas Ransgård, Ola Serneke, Mats Grauers och Carin Hjulström. Bild: Nicklas Tollesson

”Lutar åt ett helt privat ägande”

Lokalmarknadsdagen Scandinavium ska ersättas med en ny arena. På Lokalmarknadsdagen diskuterades detta; var, när och vem ska äga?
Publicerad den 5 September 2016

Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, är mest inne på att den nya arenan ska ägas av det privata näringslivet.

- Det pågår en utredning som ska vara klar hösten 2017. För min del lutar jag mest åt ett privat ägande helt och hållet.

Lokalmarknadsdagens publik röstade i en mentometerfråga för ett ägande genom ett konsortium, bestående av staden, näringslivet och föreningslivet.
Mats Grauers, ordförande i Frölunda Hockey, som är Scandinaviums största hyresgäst, gav dock ett klart besked; Frölunda går inte in som ägare.

- Nej, vi har inte kapital att gå in med, det finns inte i föreningslivet.
En som däremot gärna är med som ägare är Ola Serneke, vd för Serneke Group, som redan har uppfört Prioritet Serneke Arena i Kviberg.

- Jag tror att det mest kostnadseffektiva för skattebetalarna är att man gör arenan till ett större projekt med kontor, handel och bostäder och sedan sälja byggrätterna till den bästa intressenten. Jag tror sedan på en tredimensionell fastighetsbildning, sa Ola Serneke.

- Jag tror också på en privat ägare men att kommunen är med på så vis att man tecknar långa hyreskontrakt. För att bygga en arena på ett bra sätt är det oerhört viktigt att planera ordentligt. En annan framgångsfaktor är att man har samma personal genom hela projektet, samma ledningspersoner så att engagemanget finns kvar genom hela projektet. Det är därför vissa arenaprojekt har blivit väldigt dyra, personalen har bytts ut.

Jonas Ransgård är inne på att den nya arenan ska byggas över Valhallavägen och att bland annat den nuvarande parkeringsplatsen ska användas.

Ola Serneke vill ha den något närmare Ullevi för att kunna göra arenan till ett större stadsbyggnadsprojekt.

Moderatorn Carin Hjulström frågade panelen när arenan ska stå klar. Jonas Ransgård och Mats Grauers nämnde jubileumsåret 2021 som en bra målsättning – men kanske inte helt realistisk.

Serneke:
- 2023 känns mer realistiskt.

Mats Grauers:
- Om vi kan få den på plats till jubiléet 2021 kan vi verkligen berömma våra politiker, tänk att kunna göra det någon gång!

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lokalmarknadsdagen 2024

Var: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

När: Torsdag 18 januari, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 5995 kronor exkl. moms

Grupprabatt:
Anmäl fyra betala endast för tre. Ange koden "4 för 3" i rutan Kampanjkod vid anmälan.

Du anmäler dig till seminariet här.

Lokalmarknadsdagen är ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Lokalmarknadsdagen är en viktig mötesplats och arena, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Lokalmarknadsdagen lockar varje år till sig flera hundra personer från fastighetsbranschen, varav många på chefsnivå.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Eddie Ekberg
0736-574316
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:





Partners: 









Film från en tidigare upplaga av eventet:

Mer från Fastighetssverige