Image

”Järva bryter mot LOU”

Juridik Konkurrenskommissionen menar att föreningen Fastighetsägare i Järva har brutit mot lagen om offentlig upphandling.
Publicerad den 12 November 2012

Detta genom att ställa upp formella krav som bland annat ”diskriminerar nystartade företag”.

– Eftersom föreningen agerat utifrån de kommunala bolagens behov är den skyldig att följa lagen om offentlig upphandling (LOU). I det här fallet har föreningen uppställt krav på att anbudsgivare ska ha sin årsredovisning registrerad hos ett kreditratingföretag för att få lämna anbud på fastighetsskötsel. Redan 2005 fastställde Högsta förvaltningsdomstolen att ett sådant krav inte är lagligt, eftersom det riskerar att utesluta nystartade företag från möjligheten att lämna anbud säger Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen vid Den Nya Välfärden.

– Den här typen av agerande sätter konkurrensen ur spel och kunderna, i detta fall hyresgästerna, kan tvingas betala för mycket eftersom möjligheterna att vid upphandlingen fullt ut utnyttja den befintliga konkurrensen försvåras. I det aktuella fallet antog föreningen ett anbud som med omkring tjugo procent, eller drygt en miljon kronor, översteg lägsta pris, säger Lennart Palm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige