Image

Vill ha avdrag för hushållsnära byggtjänster

BYGG Sveriges Byggindustrier (BI) uppmanar regeringen att införa ett skatteavdrag för hushållsnära byggtjänster. Detta för att motverka det svartarbete som finns inom hushållssektorn.
Publicerad den 28 Oktober 2008

- Ett permanent avdrag för byggtjänster, enligt liknande modell som finns för hushållstjänster, är ett effektivt sätt att motverka svartarbete i hushållssektorn, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI. Vi vet från tidigare erfarenheter att byggjobb för flera miljarder kronor årligen blir vita genom liknande avdrag.

Finansminister Anders Borg har haft en negativ inställning till ett avdrag för byggtjänster om det inte finns sysselsättningsskäl. Nu viker konjunkturen och då menar Sveroges Byggindustrier att Borgs motstånd bör minska.

- Anders Borg anlägger dock ett begränsat synsätt på frågan. Huvudmotivet för att införa ett permanent avdrag för byggtjänster ska givetvis vara att motverka svartarbete, fortsätter Björn Wellhagen. Borgs resonemang leder inte till en långsiktig lösning på den snedvridande konkurrens som uppstår genom att svartarbetare konkurrerar ut seriösa företag från hushållssektorn. Ett avdrag för byggtjänster är inte en konjunkturregulator utan en åtgärd för att komma åt oseriös verksamhet inom byggsektorn, avslutar Björn Wellhagen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Så räntekänsliga är bolagen

Lista 25 punkter ner. Så inledde Riksbanken sin första sänkning av styrräntan på åtta år. Med det senaste räntebeskedet för ögonen så har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige