Image
Bild: Istock/SBB

S&P sänker SBB:s kreditbetyg igen

Bolag Kreditvärderingsinstitutet S&P nedgraderar sitt långsiktiga kreditbetyg på SBB ännu en gång, den här gången till BB- med negativa utsikter, från BB+. Samtidigt sänks även kreditbetyget för hybridobligationerna till B- från B+, medan det kortsiktiga kreditbetyget B behålls.
Publicerad den 8 Juni 2023

Sänkningen kommer efter att S&P för en månad sedan nedgraderat sitt kreditbetyg för SBB till BB+, med negativa utsikter från BBB, något som fick aktien att rasa på börsen. Denna sänkning innebar att bolaget förlorade sin status som "investment grade".

I den nya sänkningen noterar S&P att SBB riskerar böter av den svenska finansmyndigheten och att omräkning av vissa poster i rapporten för första kvartalet 2023 minskar transparensen i ett avgörande ögonblick – vilket leder till ett försämrat förtroende från investerare. Dessa faktorer tillsammans tynger bolagets framtidsutsikter, kreditvärdighet och likviditet, anser S&P, något som återges av Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare skriver S&P att SBB:s försäljning av JM-aktierna, som gjordes för mindre än hälften av det pris som SBB betalade 2021, visar att de finansiella svårigheterna i bolaget har accelererat under de senaste veckorna.

"Enligt vår uppfattning står SBB för närvarande inför en utmanande och försämrad möjlighet att få tillgång till kapital. Vi reviderar därför vår likviditetsbedömning till mindre än tillräcklig", skriver S&P i en kommentar.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige