Image

NP3 köper för 189 miljoner

Transaktioner I två separata affärer förvärvar NP3 fastigheter i Östersund och Umeå för sammanlagt 189 miljoner kronor. En av affärerna omfattar en nyproduktion som blir Skanskas regionkontor.
Publicerad den 24 November 2015
Andreas Nelvig. Bild: NP3 Fastigheter
Andreas Nelvig.

NP3 köper fastigheten i Umeå som Skanska Sverige – som även är säljare – ska ha som regionkontor. Skanska har i och med tillträdet i november skrivit ett tioårigt hyresavtal.

Köpeskillingen är 89 miljoner kronor.

Fastigheten om cirka 4 600 kvadratmeter har ett årligt hyresvärde om drygt 6 miljoner kronor och ligger i Öst Teg, 3,5 km från Umeå Centrum. NP3 äger sedan tidigare ett flertal fastigheter i området.

En process för att miljöcertifiera fastigheten enligt Breeam pågår.

- Det här är en affär som stärker både duration och vår position i marknadsområde Umeå. Dessutom är vi glada över att fastigheten kommer att miljöcertifieras. Arbetet med att certifiera fler fastigheter kommer fortsätta, framförallt vid om- och nybyggnationer, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

NP3 äger sedan tidigare 29 fastigheter med ett hyresvärde om 83 miljoner kronor och ett fastighetsvärde om 695 miljoner kronor i Umeå.

NP3 köper även fyra fastigheter i Östersund med ett underliggande fastighetsvärde om totalt 100 miljoner kronor. Den uthyrbara ytan är i sin helhet 11 864 kvadratmeter.

Därutöver tillkommer byggrätter om sammanlagt 9 500 kvadratmeter. Säljare av fastigheterna är Norrporten, Dalripan Fastigheter AB samt en lokal fastighetsägare.

Hyresvärdet för fastighetspaketet ligger på 10,5 miljoner kronor och hyresdurationen ligger på 3,1 år. Största hyresgäster är MA Nordic AB, Dahl Sverige AB, Mekonomen, Däckia samt Bilprovningen. De fyra största hyresgästerna står för 65 procent av hyresvärdet. Det finns 9 procent ekonomisk vakans i beståndet men denna omfattas av en hyresgaranti under ett år. Ekonomiskt tillträde sker under november.

- Det här är en bra affär för NP3 då direktavkastningen ligger över vårt snitt samt att vi växer ytterligare i Östersund som är en prioriterad marknad. De medföljande byggrätterna ger oss möjlighet att dels växa ytterligare i regionen, dels vara med och vara en aktiv del i utvecklingen av Östersund, säger Andreas Nelvig.

Efter affären har NP3 cirka 60 000 kvadratmeter uthyrbar yta i marknadsområde Östersund med ett hyresvärde om knappt 56 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige