Image

NCC bygger äldreboende i Lund

BYGG NCC Construction Sverige bygger ett äldreboende med 48 lägenheter på S:t Lars gamla sjukhusområde i Lund. Husets färg och material anpassas till den kulturhistoriska omgivningen, men arkitekturen blir modern. Det är det första nybygget på området på länge. Uppdragsgivare är Lunds Kommuns Fastighets AB och ordern är värd 53 miljoner kronor.
Publicerad den 5 November 2009

En ny detaljplan för S:t Lars över 100 år gamla sjukhusområde gör det nu möjligt för Lunds Kommuns Fastighets AB att bygga ett nytt äldreboende i parken. Det uppförs åt Vård- och omsorgsförvaltningen.

– Nu bygger vi ett nytt hus på 5 080 kvadratmeter. Fasaden får rött tegel med vita inslag precis som byggnaderna från sekelskiftet på S:t Larsområdet. Det har inte byggts några nya hus här sedan 80-talet, säger affärschef Torsten Erlandsson på NCC Construction, region Syd.

S:t Lars äldreboende kommer att bestå av två flyglar i fyra plan. De tre undervåningarna rymmer 16 lägenheter vardera. De gemensamma utrymmena placeras mitt i flyglarna för att ge färre korridorer. Lägenheterna är 35 kvadratmeter och får pentry, wc och dusch, samt burspråk med glastak så att de boende även kan se himlen sängliggande.

– Det ersätter Brunnsbo äldreboende i Lund som har för trånga hygienutrymmen och inte uppfyller dagens arbetsmiljökrav. De boende på Brunnsbo flyttar hit. Vi har byggt sex nya äldreboenden sedan år 2000 för att ersätta gamla. Det är ibland billigare och bättre att bygga nytt än att bygga om, säger Marie Enmark, byggprojektledare på Lunds Kommuns Fastighets AB.

Det nya huset placeras mittemot S:t Lars gamla sjukhus. Arbetet startar i november och beräknas vara klart september 2011. Totalt sysselsätts 30 personer, varav cirka 15 är NCC-anställda.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige