Image

Miljonprogrammets kostnad: 50 miljarder

BOSTÄDER Bara att åtgärda det allra nödvändigaste i miljonprogramshusen från 60- och 70-talen kommer att kosta 50 miljarder kronor. Det visar rapport Hem för miljoner från Sabo.
Publicerad den 5 November 2009

300 000 lägenheter byggda åren 1961-1975 och ägda av landets allmännyttiga bostadsföretag är nu dags att rusta upp. Men det finns inga fonderade medel för att täcka behoven.

- Med nuvarande upprustningstakt kommer det att ta närmare 30 år innan bostäderna är renoverade. För att få en annan utveckling krävs en bred överenskommelse mellan staten, de kommunala bostadsföretagen, de privata hyresvärdarna, hyresgästerna och byggindustrin. Rapporten är tänkt att bidra till det arbetet, säger Sophia Mattsson-Linnala, chef för ekonomi och finans på Sabo.

Företagen kommer att rusta upp till den nivå som de och hyresgästerna kan finansiera. Men enbart hyreshöjningar räcker inte för att betala så omfattande upprustningar att husen klarar de krav som ställs på moderna bostäder. Sabo vill därför lyfta några frågor till debatt:
- Kan bostadsföretagen få möjlighet att göra skattefria underhållsavsättningar?
- Är det möjligt att ändra de skattemässiga villkoren så att villkoren för hyresrätter, villor och bostadsrätter blir balanserade?
- Hur kan kunskaperna om ROT-arbeten i byggbranschen öka?
- Är det möjligt att införa ROT-stöd för hyresrätten?

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige