Image

Miljardanläggning planeras i Västerås

BYGG Mälarenergi investerar 2,4 miljarder kronor i en ny förgasningsanläggning vid Kraftvärmeverket i Västerås.
Publicerad den 23 Februari 2009

Av investeringen ska 500 miljoner kronor satsas i befintlig anläggning. En förutsättning för investeringen är att alla tillstånd erhålls och att ägarna, Västerås stad, ger klartecken.

Syftet med utbyggnaden är att förnya anläggningen samt att bli kvitt den resterande mängd kol som används vid anläggningen. Det huvudsakliga bränslet i den nya anläggningen kommer att vara utsorterat bygg- och industriavfall. Denna anläggning kommer att kompletteras av den befintliga biobränsleanläggningen.

- En god och balanserad ekonomi är en förutsättning för Mälarenergis fortsatta investeringar i anläggningar och ledningsnät. Beslutet om investeringar i storleksordningen 2,4 miljarder gör detta än mer tydligt. Investeringen ger en bra flexibilitet i framtida val av bränslen. Något som är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att hålla ett lågt fjärrvärmepris till våra kunder, detta även efter det att vi avvecklat kolet, säger Christer Malm, styrelsens ordförande i Mälarenergi AB.

- Nu går vi vidare i processen med förgasningsanläggningen. Vi hoppas att vi så snart som möjligt ska kunna få nödvändiga tillstånd så att bygget kan starta under nästkommande år. Det känns extra bra att få klartecken till att ersätta kolet till förmån för avfallsbränsle och biobränsle. Genom denna förnyelse kommer Mälarenergis utsläpp av koldioxid från förbränning av kol och torv att minska med omkring 380000 ton uppger Kenneth Jönsson, vd Mälarenergi AB.

2008 års resultat uppgick till 222 miljoner kronor efter finansnetto vilket överträffade det budgeterade resultatet med 69 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige