Image
Bild: Fastighetsbyrån

Mäklarpanelen: Ingen återhämtning 2019

Bostäder Sju av tio mäklare har upplevt en minskad efterfrågan på nyproducerade bostäder under 2018 – och utvecklingen förväntas fortsätta nästa år.
Publicerad den 4 Januari 2019

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 483 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. Den här gången har de fått specifika frågor om nyproduktion.

På frågan "Hur upplever du att efterfrågan på nyproduktion har utvecklats under 2018?" svarade 70 procent att efterfrågan minskat. 23 procent tyckte inte att efterfrågan förändrats medan 7 procent upplevde att efterfrågan ökat. I Stockholm och Göteborg är det 9 av 10 mäklare som har upplevt en minskad efterfrågan på nyproduktion.

Intresset för nyproducerade bostäder har generellt varit svalt under 2018. Detta har medfört prissänkningar i pågående projekt och problem att få ihop ekonomin i nya projekt. Resultatet av det är att antalet sälj- och byggstarter rasat under året, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Han bedömer att avmattning och prisnedgång i slutet av 2017 är den stora orsaken till den minskade efterfrågan.
– Prisnedgången hösten 2017 gjorde att pågående projekt gick in i 2018 med en för hög prisbild jämfört med vad marknaden var beredd att betala. Prisnedgången gjorde också att den ekonomiska risk du tar när du binder dig till ett köp av ny bostad flera år i förväg blev uppenbar för många. Affärsmodellen för nyproduktion med flera år mellan köp och tillträde slutade helt enkelt att fungera, säger Henrik Lenander.

Mäklarna fick även frågan " Hur tror du att efterfrågan kommer att utvecklas under 2019, jämfört med idag?". Endast 10 procent tror på ökad efterfrågan medan 45 procent tror på minskad efterfrågan. 45 procent tror att efterfrågan kommer att bestå som i slutet av 2018.
– Jag tycker att mäklarna är lite för pessimistiska. Bostadsmarknadens prisutveckling 2019 kommer att vara avgörande men det som talar för en bättre efterfrågan jämfört med idag är att utbudet av nyproducerade bostäder kommer att minska. Även förutsättningarna för att få ihop ekonomin i nya projekt, med en marknadsanpassad prisbild på bostäderna, är bättre tack vare justerade markpriser och billigare entreprenader, säger Henrik Lenander.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige