Image

Kraftig ökning av antalet förmedlade lägenheter

BOSTÄDER Under 2009 ökade Stockholms bostadsförmedling antalet förmedlade lägenheter med 21 procent jämfört med året innan. Totalt förmedlades 9202 lägenheter.
Publicerad den 11 Januari 2010

- Det beror framför allt på en kraftig ökning av antalet lägenheter från de privata fastighetsägarna. Högre rörlighet på bostadsmarknaden i regionen och nya samarbeten med kommunala bolag är andra bidragande orsaker, säger Per Anders Hedkvist, vd för Stockholms stads bostadsförmedling.

Totalt lämnade de privata fastighetsägarna i Stockholmsregionen in cirka 3500 lägenheter under förra året. Det är en ökning med hela 47 procent jämfört med året innan. Huvuddelen av dessa lägenheter är äldre bestånd men en viss del av ökningen beror på en högre andel nyproduktion 2009 jämfört med 2008.

- Med goda relationer och hög service till fastighetsägarna har vi lyckats skapa förtroende och långsiktiga samarbeten. Under 2009 har vi bland annat skapat möjligheter för fastighetsägare att lämna lägenheter direkt via sina egna verksamhetssystem, säger Per Anders Hedkvist.

Bostadsförmedlingen har även fortsatt sitt arbete med att skapa en regional marknadsplats för hyresrätter och öka samverkan med kommunala bostadsbolag i regionen. I april 2009 inleddes ett samarbete med AB Botkyrkabyggen. Andra samarbeten har även inletts i mindre skala. Totalt ökade antalet lägenheter från kommunala bolag i Stockholmsregionen med 60 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige