Image

Kista Galleria satsar på miljövänlig städning

Energi/miljö Kista Galleria har övergått till miljövänligare städning och har minskat kemikalieanvändningen med 80 procent. Istället för kemikalier städas nu gallerian till största del med saltvatten. Man menar att vinsterna är minskad miljöpåverkan, renare galleria och bättre arbetsförhållanden för städpersonalen.
Publicerad den 20 Oktober 2015
Städningen sker nu med joniserat vatten. Bild: Citycon
Städningen sker nu med joniserat vatten.

I Cityconägda Kista Galleria finns över 180 butiker och restauranger, och gallerian besöks av 60 000 personer varje dag. Ett tiotal städare från Estate Service Management arbetar dagligen med att rengöra allmänna och gemensamma ytor på drygt 53 000 kvadratmeter. Sedan i våras har Estate Service Management övergått till städning med joniserat vatten, det vill säga saltvatten, som i en maskin blandas på plats i gallerian.

– Det finns många miljövinster med kemikaliefri städning. Inte minst den förenklade hanteringen gör att vi slipper transporter, förpackningar, lagerhållning och problem med överdosering, säger Magnus Åkesson, regionchef på Citycon.

Man menar att saltvattnet har en lätt slipande effekt som mer effektivt än kemikalier tar bort smuts där bakterier kan växa till. En variant med desinficeringsmedel används för sanitära utrymmen.

– Mätningar visar att saltvatten är mer lämpligt som rengöringsmedel på många ställen såsom golv och sanitära utrymmen. När det gäller caféer och restauranger krävs starkare medel och där är vi noga med att välja svanenmärkta produkter som är så snälla mot miljön som möjligt. Trots detta har vi lyckats minska kemikalieanvändningen med 80 procent, säger Magnus Åkesson.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige