Image

Kiruna och Gällivare får möjlighet till extra investeringsstöd för bostadsbyggande

Sverige Regeringen har fattat beslut om en ändring i förordningen om investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder, och därigenom kan extra investeringsstöd på som mest 447 miljoner kronor lämnas till kommunerna Kiruna och Gällivare. Förordningsändringen, som regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om, gäller att om en kommun står inför omfattande förändringar i sin fysiska samhällsstruktur har kommunen en möjlighet att söka ett högre investeringsstöd för byggandet av bostäder.
Publicerad den 3 Februari 2017
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Bild: Ninni Andersson
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

– Regeringens beslut underlättar för malmfältskommunerna att bygga de nya hyresbostäder som är nödvändiga för att klara stadsomvandlingen. Den omställning som Gällivare och Kiruna står inför innebär stora extra kostnader för kommunerna, LKAB och enskilda. Det är rimligt att staten ger ett extra stöd under sådana särskilda omständigheter. Det ökar också möjligheterna för Gällivare och Kiruna att få fram nya bostäder till en rimlig hyra. När hyresbostäder byggs med investeringsstöd innebär regelverket också att det sätts ett tak för hyrorna, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

I både Kiruna och Gällivare pågår en stor stadsomvandling då delar av städerna flyttas till annan plats på grund av deformationer i marken orsakade av den gruvdrift som sker runt städerna. I Kiruna behöver omkring 6 000 personer flytta och i Gällivare omkring 3 200 personer.

Med en förändring i förordningen om investeringsstöd som innebär att det blir möjligt att under vissa förutsättningar lämna stöd med högsta stödbelopp för byggande av nya bostäder (ersättningsbostäder) även på orter som inte är stora i förordningens mening och som heller inte har befolkningstillväxt. Förordningens omedelbara tillämpningsområde är de 1 424 hyresbostäder i Kiruna och de 1 069 hyresbostäderna i Gällivare som behöver byggas på grund av den aktuella stadsflyttningen i städerna.

Om hela stödbeloppet söks för dessa hyresbostäder ökas stödbeloppet från 607 miljoner kronor (lägsta stödbeloppet) till 1 055 miljoner kronor (högsta stödbeloppet), en ökning med 447 miljoner kronor för de bägge kommunerna.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige