Image
Bild: Heimstaden

Heimstadens nya hem för mobilen inspirerar till mer medvetet umgänge

Bostäder Bostadsbolaget Heimstaden har tillsammans med designduon Farrago tagit fram “Mobiltemplet" – ett hem för din mobiltelefon med inspirationen hämtad från skandinavisk design och japansk minimalism. Mobiltemplet är en del av Heimstadens nya koncept Heimvaro som ska inspirera till ett mer medvetet och skärmfritt umgänge i hemmet.
Publicerad den 21 November 2019

– Genom alla tider har vi människor samlats för att prata och lyssna på varandras historier, tankar och erfarenheter. När många i dag spenderar mycket tid vid en skärm vill vi slå ett slag för berättandet och inspirera till medveten verklig närvaro. Den digitala närvaron är idag en stor del i såväl vår organisation som i samhället i stort. Vi ville därför skapa en balans mellan upp- och nedkoppling. Lösningen är både utmanande och enkel: ett stilren och funktionell mobillåda som passar utmärkt i det moderna hemmet, säger Karmen Mandic, kommunikations- och marknadschef, Heimstaden.

Fyra timmar om dagen. Så mycket tid tillbringar vi i genomsnitt med vår mobiltelefon. I takt med att tekniken tillåtits ta en allt större plats i våra liv, har debatten om dess effekter tilltagit. Utöver lovord har även uttryck som “mobilberoende" och “screen-detox" tillförts till diskussionen under de senaste åren. Att mobillådan dessutom blivit utsedd till “årets julklapp 2019" av HUI research understyrker ytterligare utmaningen att idag hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet.

Med utgångspunkt i denna samhällsdebatt och Heimstadens vision om det omtänksamma boendet föddes “Heimvaro". Konceptet syftar till att på olika sätt inspirera till mer medveten närvaro med sina nära och kära. Först ut är mobillådan “Mobiltemplet" som ska hjälpa till att motverka splittrad uppmärksamhet vid umgänge på ett visuellt tilltalande vis.

Mobiltemplet är exklusivt utvecklat av Heimstaden i samarbete med den kreativa studion ODD Company och designduon Farrago. De är tillverkade för hand i Sverige av högkvalitativ svensk ask och ek.

– Ett tempel är djupt grundat i marken. Liknelsen av bergstopparna inuti lådan representerar stabilitet, att vara grundad. Mobiltemplet har extra tyngd i botten, precis som ett berg. Varje gång du lämnar din mobil i templet så infinner sig ett lugn och tillåtelse att vara helt närvarande. Det aktiva valet blir nästan som en ritual. När mobilen befinner sig i templet, så kan du fokusera på dig själv och dina nära och kära utan distraktioner, säger Oskar Edengréen, Farrago, co-designer Mobiltemplet.

Med produkten önskar Heimstaden vidare att inspirera folk att prova på att ta en aktiv mobilpaus. Om mobilerna placeras i en byrålåda eller en vanlig skolåda spelar mindre roll så länge den är utom synhåll.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige