Image

Handelskammaren: ”Orealistiska bostadsplaner på Bromma”

Stockholm Stockholms Handelskammare menar i en ny rapport att planerna för 50 000 bostäder på 15 år på Bromma flygplats mark är helt orealistiska.
Publicerad den 23 Februari 2015
Maria Rankka. Bild: Orlando G Boström
Maria Rankka.

Den politiska majoriteten i Stockholm vill stänga Bromma flygplats senast 2022.

Miljöpartiet hävdar att man kan bygga 50 000 bostäder på marken på 15 år. Men bostadsplanerna för Bromma håller inte på långa vägar, menar Stockholms Handelskammare.

– I debatten om Bromma flygplats framtid ställs flygplatsverksamheten hela tiden mot 50 000 nya bostäder. Men ingen har granskat om den siffran håller – förrän nu. Vår rapport visar att bostadsplanerna på Bromma är djupt orealistiska, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

– Även om man dubblar dagens högsta byggtakt kommer det att ta minst 40 år att bygga så många bostäder på ett och samma område. Det råder ingen tvekan om att Stockholm behöver många fler nya bostäder – men att lägga ner Bromma är inte rätt lösning. Det visar den här granskningen med brutal tydlighet, avslutar Maria Rankka.

Handelskammaren har granskat Miljöpartiets förslag om en ny stadsdel, Bromma parkstad, med 50000 bostäder och 30000 arbetsplatser. Enligt planen ska hela området, inklusive en ny tunnelbanelinje, vara helt färdigbyggt 15 år efter att flygplatsavtalet sagts upp.

Några jämförelser ur rapporten:
• Området är ungefär lika stort som Hammarby sjöstad, men ska rymma mer än fyra gånger så många bostäder – och byggas på halva tiden.

• För att tidsplanen ska hålla måste man bygga mellan 4 000 och 5 000 bostäder per år på området. I Norra Djurgårdsstaden, som är Stockholms snabbaste byggprojekt, klarar man i dag maximalt 600 bostäder per år.

• Bygget förutsätter att man säljer 2 000 bostadsrätter per år på området. I andra stadsutvecklingsprojekt i Stockholm klarar man att sälja max 600 per år.

• Stadsdelen kommer att ge upphov till 160 000 fordonsrörelser per dygn i Bromma. Det motsvarar trafiken ett normaldygn på Essingeleden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige