Image

Globalt jättebolag inom logistik bildas

Bolag AMB Property Corporation och Prologis slås samman genom en så kallas ”merger of equals”, det vill säga att de går ihop som två jämställda bolag.
Publicerad den 2 Februari 2011

Genom fusionen skapar man ett betydande, globalt företag som äger, förvaltar och utvecklar industrifastigheter. Den sammanlagda portföljen omfattar cirka 55,7 miljoner kvadratmeter modern lager- och logistikyta i distributionsanläggningar i 22 länder.

Prologis är det största av bolagen, med en yta om cirka 40 miljoner kvadratmeter. Bolaget äger drygt 300 000 kvadratmeter i Sverige.

Affären beräknas vara genomförd under det andra kvartalet i år, och det gemensamma bolaget får namnet Prologis.

– Fusionen av två så framstående företag kommer att generera ett gemensamt bolag som positionerar sig som ledande inom logistikfastigheter, säger Hamid R Moghadam, koncernchef i AMB.

– Den här kombinationen kommer att medverka till att vi skapar den mest effektiva organisationen för industrifastigheter. Och vi har utarbetat en plan för att få ihop de båda bolagen på ett friktionsfritt sätt, säger Walter C Rakowich, koncernchef i Prologis.

Planerna är att de båda koncerncheferna kommer gemensamt att leda bolaget tills Rakowich går i pension i slutet av 2012, då Moghadam blir ensam koncernchef.
Moghadam blir också styrelseordförande i det nya bolaget.

Båda bolaget är noterade på New York-börsen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY