Image

Gemensamt grepp på alla kommunala lokaler i Uppsala kan minska kostnader

Ekonomi/Finansiering För första gången tar Uppsala kommun ett förvaltningsövergripande grepp på alla strategiska lokalförsörjningsplaner. Kommunstyrelsen godkände på onsdagen alla lokalförsörjningsplaner för kommunens bostäder, lokaler och anläggningar som de olika nämnderna tagit fram och beslutat om. Planerna sträcker sig fram till 2021 med en utblick mot 2025.
Publicerad den 13 December 2018

Uppsala är en av få kommuner i Sverige som har tagit ett så stort, gemensamt grepp över sina bostäder, lokaler och anläggningar. De strategiska lokalförsörjningsplanerna innehåller de åtgärder som nämnderna har bedömt behöver genomföras samt fortsatta utredningsbehov under de kommande åren. Det handlar bland annat om skolor, idrottsanläggningar, äldre- och omsorgsboenden och en utredning om nytt konstmuseum.

En viktig målsättning är att se till att kommunens lokaler samnyttjas i högsta möjliga grad för att minska lokalkostnaderna. Till exempel att klassrum ska kunna användas av föreningar på kvällstid, eller idrottshallar som på dagtid används av skolan, men på kvällstid och helger är tillgängliga för föreningar och allmänhet.
– Välfärden ska växa i takt med att Uppsala växer. Historiskt när vår kommun fått fler invånare har utbyggnaden av förskolor, äldreboenden och idrottsytor alltför ofta hamnat på efterkälke. Under de kommande 30 åren ska Uppsala växa med 60 000 bostäder. Nu höjer vi ambitionerna med ett samlat grepp för att se till så att välfärden utvecklas när behoven växer, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Förslagen på åtgärder som beskrivs i lokalförsörjningsplanerna, och de ekonomiska konsekvenser som de medför, utgår från mål och budget 2019–2021 och nämndernas verksamhetsplaner.
– Det ligger ett omfattande arbete bakom framtagandet av alla planer och det är många duktiga medarbetare som bidragit. Vår målsättning är att det ska underlätta arbetet med lokalförsörjningen och även göra det lättare för Uppsalaborna att skapa sig en bild av vilka lokaler vi har och vilka vi planerar för, Carl Ljunggren, fastighetschef.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige