Image
Ulf Merlander bytte uniformen mot kostymen.
Ulf Merlander bytte uniformen mot kostymen. Bild: Jonas Slättung

"Förut fixade jag fängelsekontrakt, nu fixar jag förstahandskontrakt"

Stora Bostadsdagen Göteborg Efter mer än trettio år som polis var det dags för Ulf Merlander att göra något nytt. Så när en rekryterare hörde av sig och frågade om han vill bli vd för Gårdstenbostäder vågade Ulf språnget. Och han längtar inte tillbaka. – I fastighetsbranschen skapar man möjligheter för folk.
Publicerad den 2 September 2023

I mitten av november 2022 damp nyheten att Ulf Merlander skulle sluta som inte bara polisområdeschef i Nordost i Göteborg, utan också som polis helt och hållet. Det var dock inte självklart att det skulle bli så, berättar han för Fastighetssverige på Stora Bostadsdagen Gbg. Ulf hade tänkt fortsätta som polis, även om det då inte hade varit som polisområdeschef i Nordöstra Göteborg. Inom polisen får man nämligen bara vara på ett och samma ställe i åtta år, sedan måste man flytta på sig.

Ulf hade, som polischef, varit synlig i media och hade också samarbetat tätt med folket på Gårdstenbostäder – men någon direkt erfarenhet av Fastigheter hade han inte, egentligen. Däremot var han känd som en bra ledare.

– Jag har tre filosofer som chef, säger Ulf Merlander, som jag har använt mig av som polis och som jag utnyttjar som vd. Ibland går jag före och pekar med hela handen, talar om hur det ska vara. Så var det till exempel när jag fick folk att fotpatrullera i närområdena. Men ibland står mitt i gruppen och känner av stämningen som en i gänget. Och vid ytterligare andra tillfällen kliver jag tillbaks och har då möjlighet att blicka framåt mot horisonten. Mod är viktigt. Att våga leda in på den väg man tror på.

Jobbet som fastighets-vd ser Ulf Merlander som otroligt stimulerande och enligt honom innebär jobbet exakt samma mekanism som at vara polischef. Det handlar i mångt och mycket om att skapa tillit.
– Det är lite som att vara förälder: man måste vara både gränssättande och relationsskapande. Människor måste få veta när de gör fel, det är viktigt att ge folk chansen att göra rätt. Det gör man bäst genom att prata med människor, så i mitt polisyrke har jag genom åren haft ganska många möten med kriminella. Så är det även i fastighetsvärlden; man måste ge folk en chans att bättra sig.

Ulf Merlander berättar att den första reaktionen vid sådant bemötande ofta är tacksamhet att få den chansen. Det blir lite som ett orossamtal. Det är också viktigt att men får en andra och tredjechans. Sedan kan man gå vidare till hyresnämnden med ärendet.

– Många tror vi vräker hyresgäster ofta, men det stämmer inte. Jag tror vi har vräkt fem familjer de senaste fem åren. Så man får många chanser att ändra beteende och bättra sig.

Nu har Ulf Merlander varit vd i ungefär ett halvår. Hur tycker han att den här första tiden har varit?

– Jag börjar väl bli varm i kläderna. Jag vill göra nytta och förbättra samhället. Som polis fick jag skrapa upp det som inte fungerade – här får jag istället vara med och skapa något. Vi arbetar otroligt mycket med social hållbarhet, med relationer och inkludering. Vi försöker engagera våra hyresgäster. Ett bostadsbolag kan vara en otroligt viktig drivkraft för att få folk att samverka.

– Jag försöker medvetet hålla mig från att prata med mina gamla kollegor på polisen, jag vill inte blanda ihop min gamla roll med min nya. Jag försöker också undvika att följa polisfrågorna i pressen, men det tar lång tid för ränderna att gå ur.

Långsiktigheten finns hos alla fastighetsbolag, menar Ulf Merlander, vilket betyder att alla fastighetsbolag har möjligheten att vara med och lösa samhällsproblem. I Gårdstenbostäders fall kan man utnyttja det faktum att man är ett ganska litet bolag, vilket gör orderkedjorna korta och förvaltningen effektiv.

– Det var det som förvånade mig mest: jag trodde Gårdstensbostäder hade väldigt många anställda, men vi är bara 32 anställda. Det är fantastiskt att så få kan göra så mycket. Däremot var jag redan innan ganska besviken på den kommunala förvaltningen och det var inte så kul att lära känna den biten ytterligare. Om saker och ting ska gå att ändra så måste vi nog sätta medborgarna mer i centrum.

Gårdsten brottas fortfarande med många utmaningar. Området är generellt ganska fattigt, skolorna redovisar dåliga resultat och arbetslösheten är hög. Trots detta syns det tydligt att stadsdelen gjort en stor resa den senaste tiden.

– Moralen kan vara väldigt hög trots att inkomsten är låg. Och vi försöker tänka så lokalt det går: vi ordnar arbeten på plats, prioriterar lokala anställda, vilket skapar arbetstillfällen i Gårdsten. Vi vill att de som bygger för oss ska anställa folk i området. Jag vill bekämpa eticitetstänket som ju finns, inte bara hos oss utan på många ställen, och skapa en Gårdstensanda, säger Ulf Merlander.

Han vill att stadsdelen helt ska bort från listan utsatta platser, att den tråkiga stämpeln som otrygg stadsdel ska tvättas bort. En väg till detta, menar Merlander, är utveckling av området genom mer byggande samt att göra befintligt bestånd mer energismart. Och många av fastigheterna är 50 år gamla, så det finns mycket att sätta tänderna i.

– Även om det kanske är lite svårt just nu, så ska den ambitionen finnas kvar.

Beståndet i Gårdstenbostäder bestod förr av 95 procent hyresrätter, medan det numera ligger på 70 procent. Detta beror inte så mycket på ombildningar eller försäljning, utan mest på att det som byggts de senaste 15 åren varit bostadsrätter. Ambition är att fördelningen ska ligga 65 procent hyresrätter och 35 procent bostadsrätter.

Ulf Merlanders vision för Gårdstenbostäder – och Gårdsten som helhet – går att sammanfatta i en mening:

– När någon frågar var man ska bo i Göteborg så ska man svara i Gårdsten.

Ämnen

Stora Bostadsdagen Göteborg 2024

Var: Clarion Hotel Draken, Göteborg

När: 16 maj, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15, samt branschmingel ca. 16 – 17).

Pris: 5995 kronor exkl. moms


Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Eddie Ekberg
0736-57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-70 78 24
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:






Partners:





Film från tidigare event:

Mer från Fastighetssverige